Haláltrilógia a Trafóban

Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva darabja a tömeggyilkosság, az öngyilkos merénylet evidensen elítélendõ tényét dolgozza fel. Az elõadás eredeti búcsúvallomásokat és más dokumentumokat felhasználva próbál meg kimozdítani a biztonságos hétköznapok világából, közel hozva az idegen, a "más" gondolkodásmódot, megkérdõjelezve a "velem ez nem történhet meg" látszólagos biztonságát.

A PRE-ACTIO nem színház, nem tánc, nem kiállítás, nem objekt vagy assamblage, nem videó-installáció, nem hangjáték, nem hangköltészet, s nem koncert. Viszont mindez egyszerre. A nézők szokatlan szituációba kerülnek, hiszen az eseménnyel kapcsolatban csupán töredékes emlékképek, feljegyzések, tárgyak, hang- és videobejátszások állnak a rendelkezésükre. Bár bizonyos fokig a fénydramaturgia, a hangfoszlányok és a vetítések sorrendje révén, irányított a figyelmük, ugyanakkor körkörösen, minden oldalról és egyszerre "támadják" az érzékszerveiket. Alattuk, felettük, körülöttük egy időben zajlanak az események, jelennek meg a képek, hallatszanak a hangok. Az előadás nem válaszokat ad, hanem artikulált kérdéseken keresztül, különös színházi nyelvet használva, szabad asszociációkra késztet.

"Egyike voltam azoknak a gyerekeknek, akik... az iskolából egyenesen hazamentek.
Nagyon jól tanultam. Úgy értem, hogy egész életemben csak a kötelességemnek éltem.
Nem mentem ki az utcára játszani, csak nagyon ritkán.
Tisztán tartottam a szívem, s már a testem is készen áll az örvénylő virágzásra."

A PRE-ACTIO Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva trilógiájának befejező része, amelyet 2002-ben a 62 nap, 2004-ben az ANGYALTÁR bemutatása előzött meg.

A Haláltrilógia előadásai szélsőséges, de mindenkit érintő témákkal foglalkoznak. Nem válaszokat adnak, hanem artikulált kérdéseken keresztül, különös színházi nyelvet használva, szabad asszociációkra késztetnek.

A 38. Magyar Filmszemle legjobb látvány díját a Dolina című film kapta, amelynek díszlettervezője Árvai György volt.

14 éven aluliaknak nem ajánlott!

"...félelmetesen intenzív rémálom..." /Andrew Prinz, ontheglobe.com/

"Árvai nem moralizál. Közöl és bemutat. ... a logikus rendezői szándék automatikusan belső csatára kényszerít. ... ez a veleje: a befogadó önérzetének felpiszkálása."
/Králl Csaba/

"...tompa puffanás; az öngyilkos merénylő lélekrajza amennyire aktuális, annyira közhelyes. ...lila terrorista show... Legjobb meg a vég... Giccses nagyon..."
/Sisso, Magyar Narancs, 2006. december 7./


Árvai György/Természetes Vészek Kollektíva: "HALÁLTRILÓGIA"
Harmadik rész: PRE-ACTIO
- eredeti dokumentumok felhasználásával -


Készítették / Created by:
ÁRVAI GYÖRGY
LENZ TÜNDE
GERGYE KRISZTIÁN
IMRE ZOLTÁN
PARABRYO
SZIRTES ATTILA
SZŰCS EDIT
TRILL ZSOLT

Előadás időpntok:
2007. március 8-9. 20.00 h. , Trafó 

Forrás:Trafó

süti beállítások módosítása