Üvegfigurák az Aranytízben

Tennessee Williams: Üvegfigurák címû darabját játssza a Negyednégy Színház társulata az Aranytíz Teátrumban március 8-án és 11-én. A társulat 2006-ban alakult fiatal, ambíciózus szegedi színészekbõl.

 

A színház célja, hogy az ambíciózus, nehéz szakmai helyzetben lévő fiatal művészek számára játszási és bemutatkozási lehetőséget nyújtson. Napjainkban a hazai színházi világban nagyon nehéz az érvényesülés, a választott hivatásukat komolyan gondoló fiatal tehetségek nagy része nem jut megfelelő lehetőséghez a szakma gyakorlására. A társulat célkitűzése, hogy a klasszikus, egyetemes színházi és művészi értékeket megőrizzék és ápolják egy olyan világban, ahol egyre inkább a provokatív, szélsőséges és sokszor obszcén megnyilvánulások kerülnek előtérbe mind a média, mind a színház világában.
Ennek megfelelően nem véletlen, hogy Tennessee Williamsnek ezt a lírai drámáját választották bemutatkozó darabjuknak.

A darab az emlékek drámája egy szétszakadt családról; lelkekről, melyek törékenyek, mint az üveg; sorsokról, melyek sosem találkozhatnak igazán. Anyai küzdelemről, lázadásról, vágyakról egy változó világban és igazságról, az illúzió kellemes látszata mögött.
Tennessee Williams, az "elveszett lelkek írója" első világsikere, melyet olyan művek követtek, mint A vágy villamosa vagy a Macska a forró bádogtetőn, szívhez szólóan szomorkás, mégis nagyszerű humorral megírt, ízig-vérig színpadi történet.

A anya (Halász Melinda) küzd, hogy illúziókkal táplált világában boldog jövőt ajándékozhasson gyermekeinek. Eközben maga is hamis reményeket táplál, talán tudatosan. A fiú (Réti Barnabás) lázad, hogy az illúziókból felépített börtönből megszökhessen. Az ember nem szolgaságra született. A lány (Simó Zsófi) egy saját maga által épített törékeny, szivárványos üvegpalotában éli életét. Lelke legalább olyan törékeny, mint az üvegfigurák, melyek élete értelmét jelentik. A labilis egyensúlyt a férfi vendég (Pinczés Attila) érkezése borítja fel végleg. Az üveg-unikornis leesik, letörik a szarva, tehát olyanná válik, akár a többi ló. Így "mindjárt jobban beilleszkedik a többi ló közé: egyszarvúból seszarvú lett".
Mi, emberek is így veszítjük el egyéniségünket, azt a kis pontot a saját üvegpalotánkban, amitől különbek vagyunk, mint a többiek. Betagozódunk a sorba, és észre sem vesszük az élet apró szépségeit. Például, hogy milyen szép látvány, amikor az üvegen megtörik a fény.

 

TENNESSEE WILLIAMS: ÜVEGFIGURÁK   

Szereplők:
AMANDA WINGFIELD: HALÁSZ MELINDA
TOM: RÉTI BARNABÁS
LAURA.: SIMÓ ZSÓFI
JIM O’CONNOR: PINCZÉS ATTILA

A rendező munkatársa:
PÁLFI TÍMEA

RENDEZTE: RÉTI BARNABÁS

Forrás: Negyednégy Színház

süti beállítások módosítása