Felfüggesztették a Győri Nemzeti Színház igazgatóját

2007. február 22. 20:06

 
Felfüggesztette állásából Korcsmáros Györgyöt, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját csütörtökön az intézményt fenntartó győri önkormányzat. Az igazgató ellen a csütörtöki zárt ülésen fegyelmi eljárás megindítását rendelték el a gazdálkodási területen tapasztalt hiányosságok és jelentős összegű költségvetési túlköltekezés miatt.
 


A fegyelmi eljárást lezáró közgyűlésig Forgács Pétert, a színház művészét bízta meg az igazgatói feladatok ellátásával a közgyűlés - jelentette be az ülést követő sajtótájékoztatón Németh Zoltán alpolgármester.

Közlése szerint a fegyelmi eljárás megindítását belső ellenőrzés előzte meg, amely a gazdálkodási területen ismétlődő, nagyszámú és jelentős súlyú hiányosságokat, továbbá nagy összegű költségvetési túlköltekezést állapított meg.

A zárt ülésre vonatkozó rendelkezésekre hivatkozva nem hozott nyilvánosságra konkrétumokat a revizori jelentésből az alpolgármester, annyit azonban elmondott, hogy a feltárt esetekben megsértették az önkormányzati rendeleteket, fedezet nélküli vállalásokat tettek, és találtak a revizorok szerződés nélkül, el nem végzett munkáért kifizetett számlát is.

A túlköltekezés összegét nem számszerűsítette Németh Zoltán, de utalt arra, hogy meghaladja a színigazgató által korábban nyilvánosságra hozott 80 millió forintot.

Németh Zoltán emlékeztetett arra, hogy Korcsmáros György 15 éves igazgatósága alatt korábban is voltak hasonló visszásságok a színház gazdálkodásában. 1999 óta a közgyűlés több ízben napirendre tűzte a színház gazdasági ügyeit, és az ellenőri megállapítások nyomán az igazgatót írásos figyelmeztetésben, majd megrovásban részesítette a testület. Az alpolgármester elmondta, hogy a mostani döntésnél sokat nyomott a latban az úgynevezett apartman-ügy: a színház Bükfürdőn 13 apartman üdülési jogát vásárolta meg jelentős összegért, és erről nem egyeztetett a fenntartó önkormányzattal. Németh Zoltán cáfolta, hogy a közgyűlés mostani döntése politikai indíttatású lenne, hozzátéve: gazdálkodási ügyről van szó, hiszen a városvezetés politikai színezetétől és az önkormányzati testület összetételétől függetlenül születtek meg a korábbi döntések is.

Újságírói kérdésre válaszolva az alpolgármester közölte: Korcsmáros György a közgyűlésre nem kapott meghívást.

 

 MTI

süti beállítások módosítása