Színház kontra önkormányzat

2007. február 23. 18:04 
 
 
A győri színház művészei közül színészek, zenészek, a tánckar és a kórus tagjai is aláírták azt a petíciót, amelyet Korcsmáros György, állásából felfüggesztett színigazgató érdekében adtak át Borkai Zsolt polgármesternek pénteken.
 

A petíciót a színház vezető művészei - Gáti Oszkár, Maszlay István, Ungvári István, Szilágyi István, Margitai Ági, Bede Fazekas Csaba - adták át Borkai Zsoltnak, aki a városháza lépcsőjén vette át a dokumentumot a teljes, kivonult társulat előtt.

Margitai Ági a petíció átadásakor lényegében ismertette a petíció tartalmát és kérte a polgármestert, ne hagyja, hogy veszélybe kerüljön a művészi munka a színházban. A győri színház művészei szerint a zavartalan alkotómunka feltétele az is, hogy Korcsmárost visszahelyezzék állásába - mondta.

A polgármester válaszában közölte, hogy a színház működése nincs veszélyben, egyszerűen csak zajlik egy vizsgálat. Kérte a művészeket, higgyék el, hogy az események mögött nincsen semmiféle politikai motiváció.

A színház művészei nem először fordultak a polgármesterhez; a teátrum keddi, rendkívüli társulati ülésén szintén aláírtak egy támogató nyilatkozatot a direktor mellett. Ez nem vezetett eredményre; csütörtökön, az önkormányzat rendkívüli közgyűlésén fegyelmi eljárást kezdeményeztek Korcsmáros György ellen és a vizsgálat lefolyásáig állásából felfüggesztették az igazgatót. A vezetői feladatokat ideiglenesen Forgách Péter színművész látja el, legfeljebb 90 napig.

A Győri Nemzeti Színház, illetve Korcsmáros György körül kialakult helyzet előzménye, hogy a színház 57 milliós pótköltségvetést kért. Az önkormányzat revizori vizsgálatot rendelt el. Ennek nyomán készült egy 80 oldalas jelentés, amelynek megállapításai között fedezet nélküli pénzügyi kötelezettségvállalás, önkormányzati rendeleteket megsértése, és szerződés nélküli kifizetés is szerepelt.

Tichy László, a színház gazdasági igazgatója azt nyilatkozta: a revizori jelentésre 14 oldalas reagálást állítottak össze, amelyben rögzítették ellenvetéseiket és kifogásaikat, de azokat egyszerűen lesöpörték és nem vették figyelembe.

A gazdasági vezető szerint a színház által kért 57 millió forintos pótköltségvetésre a gazdasági körülmények romlása miatt volt és van szükség. Konkrétan az áfa-emelést és az energiaárak növekedését említette, megjegyezte továbbá, hogy a győri színház épülete túlméretezett, hatalmas összegű rezsit emészt fel, drágán üzemeltethető.

 


 MTI

süti beállítások módosítása