Szobor Bertók Lajosról

A Tavaszi Fesztivál rendezvényeként tartották 2007. március 14-én a Kölcsey Központ kiállítótermében a XVI. Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitóját. Itt mutatkozott be a közönségnek Juha Richárd szobrászmûvész Hamlet címû, Bertók Lajosnak emléket állító alkotása. A terrakotta szobor április 15-ig tekinthetõ meg a Tavaszi Tárlaton, majd Lali Bocskai-kerti házába kerül, az emlékszobába, de a tervek szerint a Csokonai Színház májusi Bertók-kiállításán is láthatják az érdeklõdõk.

Három hónap alatt készült

Juha Richárd gondolatai a szoborról:

" A Bertók-szobor először domborműnek indult. Az édesanyjával találkozván aztán megfogalmazódott az elképzelés, hogy a színész emlékére születendő munka legyen életnagyságú félalak. Tehát a szoborkészítés az Ő felkérésére indult el, s később Ő lett a legfőbb zsűrim is. Nem akartam csak egy portrét. Tetszett a karba fonott kéz kompozíciója, mely pozitúra az édesapja szerint oly jellemző volt fiára. Így lett félalak, nem pedig mellszobor.
A szobor terrakottából készült és enyhén festett. Bár én bronzöntő szobrász vagyok, mégis szeretem ezt a technikát, s Éva néni is ebből az anyagból kérte. Ez évszázadokig fennmarad és a fémmel ellentétben meleg a tapintása.  A posztamensével együtt a szobor a színész valódi magasságát adja. A  mintázását nem sürgettem, úgymond sokszor hagytam pihenni. Ez alatt azt értem, hogy közben csinálok számos más dolgot, és mindig visszatérek rá friss szemmel. Mindenféleképpen a lelkület megragadása volt az elsődleges célom.
A szobor-még félkész állapotban
Hamlet szerepében ábrázolja. Lali szerintem Latinovits szintű tehetség volt, és nem kissebb szerepben akartam megörökíteni, mint a Hamlet.

Szép volt, ahogy a Tavaszi Tárlat megnyitóját követően már rögtön megjelentek a virágok a szobor előtt a földre helyezve.

Lali



A szobor a Tavaszi Tárlat után (március 15. - április 15.) Bertók Lajos házának emlékszobájába kerül a Bocskai-kertbe, ahol fényképek, relikviák, jelmezek társaságában tartja elevenen a művész emlékét. "

Hamlet



A Csokonai Színház fotókiállítást szervez májusban Bertók Lajos emlékére, terveink között szerepel a "Hamlet" bemutatása is.

• Képek a szoborról

 

 
 

süti beállítások módosítása