V. Költészeti Fesztivál

A Ráday Könyvesház ötödik alkalommal rendezi meg költészeti fesztiválját 2007. március 29. és április 1. között, mely egyben a Ráday Kultucca évadnyitó eseménye. Az Europoetica Sacra névre keresztelt programsorozat a szakralitás és a kortárs mûvészet kapcsolatát kívánja bemutatni a hagyományos költõi esteken és színházi produkciók keresztül. Idén elõször rendeznek Nyelvhatáron címmel konferenciát, ahol a nyelvi-kulturális határok jelenségét mûvészek és tudósok, hazai és külföldi költõk, mûfordítók irodalmárok együttesen vizsgálják.

A Ráday Könyvesház szervezésében a fesztivál a szakralitás, a kortárs művészet és különböző tudományágak kapcsolatát vizsgálja.  A költészeti estek keretében angol, francia, cseh, magyar, német, román, spanyol, költőkkel találkozhatnak, az érdeklődök. Valamint Pécs 2010 Programiroda a tavalyi együttműködés folytatásaként idén Tolnai Ottó költőt és Szamosi Szabolcs orgonaművész közös produkcióját hozza el Budapestre. A fesztivál fontos helyszíne a Bakáts téri templom, ahol  március 30-án Isten tenyerén címmel Varjú Olga és Balogh Zsolt estje, március 31-én Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő és Szamosi Csabolcs orgonaművész estje, április 1-én, a Szent Erzsébet év alkalmából, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös produkcióként megrendezett Harmonia terrena című misztériumjáték várja közönségét. Idén először került a fesztivál programjába a Nyelvhatáron című konferencia, ahol a nyelvi határ jelenségét művészek és tudósok együttesen vizsgálják. A külföldi költők és műfordítók részvételével zajló eseményre a szakma meghívottjai mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak!  A szervezők a konferencia elsődleges céljának azt tekintik, hogy egy hosszú távú, határokon átívelő találkozási alkalom születhessen meg.  A tervek között szerepel, hogy az eseményt mind Magyarországon, mind a meghívott országokban publikációk kísérjék.
A nemzetközi fesztivál műfajok, kultúrák, hagyományok sokféleségét vonultatja fel. "Fesztiválunk alapgondolata szerint a poétikai határok nem esnek egybe a politikai határokkal, mi a poétikai Európát szeretnénk képviselni. Tudatosan törekszünk arra, hogy a költészet határait kitágítva több műfaj, sőt ebben az évben már több tudományág szempontjait kölcsönhatásukban mutassuk meg." - mondta Orbán György, a fesztivál rendezője és a Ráday Könyvesház vezetője.
Ezt a műfajok közti kapcsolódást igazolja a fesztiválon  Swierkiewicz Róbert installációja-performansza valamint Pataki Tibor Sorskönyvek 2. című kiállításának megnyitója.  
A Ráday utca könyves-irodalmi rendezvényeinek hagyományait követve a Könyvesház sokféle irodalmi-kulturális műhelyt és intézményt vont be programsorozatába:
British Council, Cervantes Intézet, Cseh Centrum, Francia Intézet- Frankofón hét, Goethe Intézet, Lengyel Intézet, Olasz Intézet, Szlovák Intézet, Petőfi Irodalmi Múzeum

 


5. Europoetica Sacra Fesztivál

 

Ötödik alkalommal rendezzük meg fesztiválunkat. A Ráday-Kultucca az elmúlt években különleges szerepet vívott ki magának a főváros kulturális életében. Ferencváros Önkormányzata a revitalizáció egyik fontos serkentő erejének tekinti a kultúrát. Támogatásuk eredményeként évente nyolc fesztivál jött létre és az utcában számos művészeti-kulturális műhely működik - kiállító galériák, grafikai műhely, helytörténeti múzeum, könyvesbolt, filmes és zenei centrum - amelyek a kedvező feltételeket magas színvonalú működéssel hálálják meg.
Fesztiválunk alapgondolata szerint a poétikai határok nem esnek egybe a politikai határokkal, mi a poétikai Európát szeretnénk képviselni. A szakralitás és a kortárs művészet viszonyát művészi, esztétikai szempontból vizsgáljuk. Tudatosan törekszünk arra, hogy a költészet határait kitágítva több műfaj, sőt ebben az évben már több tudományág szempontjait kölcsönhatásukban mutassuk meg.
Hagyományos irodalmi estjeink lehetőséget kínálnak magyar és más nyelvű költők szereplésére, találkozására. Estjeink nyitottak, szívesen látjuk a kortárs költészet barátait.
A Bakáts - téri Szent Ferenc katolikus templom szívesen fogadja templomi rendezvényeinket. A három, nagyobb méretű koncert különlegessége, hogy egy működő templom liturgikus terében a szószékről kortárs szerzők művei klasszikus zenével együtt hangzanak el. Az előző évi tapasztalatok alapján előrelépve Harmonia terrena címen már igazi színházi produkció bemutatására vállalkozunk, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál felvett programjába.
Nyelvhatáron címmel konferenciát szervezünk, ahol a nyelvi határ jelenségét művészek és tudósok együttesen vizsgálják. Az előadások mellett lehetőséget teremtünk arra, hogy a résztvevők személyes kapcsolatokat építsenek, megismerjék egymás eredményeit. Az első alkalommal megrendezett találkozó egyik fontos feladata a következő évekre átnyúló sorozat programjának, munkamódszerének közös meghatározása lesz. Tervezzük, hogy az eseményt mind Magyarországon, mind a meghívott országokban publikációk kísérik.
A fesztivált sok Budapesten működő nemzeti kulturális intézet támogatja.
Képzőművészeti kiállítások nyílnak a fesztivál részeként, elmélyítve a műfajok közötti kapcsolatokat. 

Program  
 
 
2007. március 29. csütörtök

Goethe Intézet (Ráday u. 58.)
16h  Europoetica Sacra Fesztivál megnyitó
Megnyitja:  Gegesy Ferenc, polgármester
Dr. Gabrielle Gauler, a Goethe Intézet igazgatója

17h Inge Dreves, német költőnő felolvasása
Közreműködik: Dudás Lajos Németországban élő magyar származású jazz zenész

Ráday utca 25.
19h Pataki Tibor Sorskönyvek 2. című kiállításának megnyitója
20h Christophe Fiat és Michel Giroud, francia költők bemutatkozása
Közreműködik Lackfy János és Papp Tibor

2007. március 30. péntek

Goethe Intézet(Ráday u. 58.)
10h "Nyelvhatáron" - konferencia (Rendezvény terem)
19h Ruxandra Cesereanu, román költőnő és Visky András romániai magyar író felolvasása (Café Eckerman)

Ráday utca 27.(könyvesbolt pince)
18h Schwierkievicz Róbert performance-installáció

Bakáts téri templom
20h Isten tenyerén - József Attila istenes versei - Varjú Olga színművész és Balogh Zsolt zongoraművész előadóestje

Ráday utca 25.
20. 30. Elisa Biagini, olasz költőnő felolvasása, Szkárosi Endre magyar költő-műfordító közreműködésével


2007. március 31. szombat

Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi Mihály u. 16.)
10h Nyelvhatárokon - kerekasztal beszélgetés, tapasztalatcsere, az előző napi konferencián elhangzottak megvitatása a konferencia résztvevőivel.
Önállóan bemutatkozik: Alexandra Büchler (Literature Across Frontiers), Himmler György (Hídőr/Bridgeguard), Mercedes Monmany de la Torre (a magyar kortárs irodalomról), Szkárosi Endre (könyvbemutató), Visky András (könyvbemutató)

József Attila Emlékhely (Gát. u. 3.)
Nyílt nap a József Attila Emlékhelyen (IX. Gát u. 3.). A kiállítás 10-től 18 óráig ingyenesen látogatható.
14h Irodalmi séta a Gát u. 3-ból indulva, a Ferenc téren át a Ráday u.-ig. Séta közben megtekintjük József Attila egykori lakóhelyeinek emléktábláit, valamint részletek hangzanak el - nemcsak magyarul - a költő verseiből.

Ráday utca 25.
16h Dokk. hu - Jónás Tamás költő vezetésével a fiatal tehetségeket bemutató irodalmi portál estje
 
Stúdio K (Ráday u. 32.)
18h Angol költők : Mathew Hollis, Antony Dunn, Clare Pollard és magyar fordítóik: Mesterházi Mónika, G.István László és Szabó T. Anna

Bakáts téri templom
20h Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programja - Tolnai Ottó költő és Szamosi Szabolcs orgona művész

 

2007. április 1. vasárnap

Ráday utca 25.

16h A Cseh Centrum irodalmi műsora
17h Marilar Aleixandre, spanyol költőnő gallago nyelven íródott művei és magyar fordítójuk, Patak Márta (Cervantes Intézet)

Bakáts téri templom
19.30h Harmonia terrena, misztériumjáték a Szent Erzsébet év alkalmából - ősbemutató
Az előadás a Budapesti Tavaszi fesztivál programjának része!


Támogatóink:
Ferencváros Önkormányzata, Budapest Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Petőfi Irodalmi Múzeum, Questor Travel

Partnereink:
Külföldi kulturális intézetek:
British Council, Cervantes Intézet, Cseh Centrum, Francia Intézet, Goethe Intézet,
Lengyel Intézet, Olasz Intézet, Szlovák Intézet
Petőfi Irodalmi Múzeum
Pécs 2010, Európa Kulturális Fővárosa
Budapesti Tavaszi fesztivál

Média partnereink:
Duna TV, 9S TV, Exit Magazin


Információ:
Ráday Könyvesház
1092 Budapest, Ráday u. 27.
219-5255, 219.5256
raday@enternet.hu

süti beállítások módosítása