Verdi: A végzet hatalma

Giuseppe Verdi 1862-ben bemutatott remekmûve a nagy sorstragédiákat feldolgozó operák egyik legszebb példája, amely minden rendezõ számára kitûnõ lehetõséget kínál arra, hogy az emberi lét útvesztõiben bolyongó hõsök sorsát a történelem kontextusában, magasabb erõk küzdelmének tükrében láttassa. Vidnyánszky Attila, folytatva eddigi operarendezéseinek sorát, új elõadásával is a darabokra tört rend zaklatott állapotában élõ ember útkeresését mutatja meg a költõi stilizáció eszközeivel.



A színpadi tér és a színészi játék stílusának kidolgozásánál - alkotótársával, Alekszandr Belozub díszlet- és jelmeztervezővel együtt -  a valós helyzetek és a szimbolikus ábrázolás egymásrahatásából építkezik. A színpadkép egy valaha pontosan működő óraszerkezetet idéz, amely az emberi történelem, a háborúságok következtében széttört konstrukcióként adja meg egy tragikus szerelem hátterét. Ez a variálható, mégis egységesen szimbolikus tér adja az opera cselekményének helyszíneit, hol romos templommá, hol kocsmává, hol pedig csatatérré alakulva át.
Vidnyánszky Attila megrázó erejű rendezésében A végzet hatalma olyan költői látomássá teljesedik ki, amelyben valamennyi néző átérezheti a boldogság keresésének és az emberi lét determináltságának fájdalmasan szép konfliktusát.

 

Giuseppe Verdi:
A végzet hatalma

Opera négy felvonásban,két részben

Szövegét F.M. Piave írta 

Vezényel:
Kocsár Balázs



Szereplők:

CALATRAVA GRÓF
Tréfás György

LEONORA
Tiziana Caruso
Molnár Andrea

DON CARLOS
Wagner Lajos

ALVARO
Mirko Matarazzo

PATER GUARDIAN
Szvétek László

FRA MELITONE
Haja Zsolt


PREZIOSILLA,cigánylány
Bódi Marianna
Borsos Edit


MASTRO TRABUCCO
Böjte Sándor

ALCADE és FELCSER
Ürmössy Imre

CURRA
Ujvárosi Andrea



Közreműködik a
Debreceni Filharmonikus Zenekar
és a
Csokonai Színház Énekkara,
valamint a
Csokonai Színház Tánckara



Díszlet-jelmez:Alekszandr Belozub
Súgó: Gesztelyi Nagy Edit
Ügyelő: Ury Tibor
Rendezőasszisztens: Iványi Csilla


Rendező:
VIDNYÁNSZKY ATTILA


süti beállítások módosítása