I. Gesztus Fesztivál

Április 11. és 15. között rendezi meg a SÍN Kulturális Központ az I. Gesztus Fesztivált, amely egy olyan mûvészeti programsorozat, ahol fiatal és progresszív alkotók kapnak megmutatkozási lehetõséget az irodalom, a zene, a kortárs tánc és a képzõmûvészet területérõl.

A fesztiválon megtekinthető előadások javarészt a Gesztus Műhely Egyesület tagjainak koreográfiái, melyek között akad olyan is - mint például Réti Anna rövid darabja -, amit még sehol máshol nem láthatott a közönség, mint ahogy először nyílik alkalma a magyar tánckedvelőknek arra is, hogy a varsói Whirls Dance Theatre After hours című előadását megtekintse. Másik meghívott külföldi társulatunk a szlovén Inner World Theatre, akik itt Budapesten, a SÍN-ben készítik el Anatomy of Loneliness című előadásukat, így ez - nem túlzás - valóságos világpremier. A fesztivál meghívott vendégei között szerepel a kortárstánc legifjabb, éppen "profivá érő" nemzedéke is: újra megtekinthető a MU Terminál nemrégiben komoly sikerrel bemutatott B-estje, melyet Juhász Kata és Kun Attila koreografált.
A kortárs képzőművészet iránt érdeklődőknek Szilágyi Rudolf (artAlom), egri képzőművész a SÍN egyedülálló 1000 nm-es kiállítóterébe készített installációját ajánljuk. A kiállítás címe Opacitálódás, a megnyitót Aknai Katalin művészettörténész tartja.
A fiatal irodalom is képviselteti magát: Panelromantika címen a Puskin utca nevű folyóirat szerzői tartanak felolvasást.
A táncszínházi előadások után esténként különböző zenekarok, illetve DJ gondoskodnak a jó hangulatról.


I. Gesztus Fesztivál PROGRAMÁprilis 11. szerda
Belépő: 1500 Ft

20:00 Réti Anna: Liza című koreográfiája
Előadók, alkotók: Réti Anna, Szász Dániel
Zene: Liza Minelli
A Liza című hétperces darab számára különleges alkalom a Gesztus Fesztivál, mivel ez a darab bemutatója és temetése is egyben. A Liza egy pillanatkép a kapcsolatok világából...


Próbafelvétel
Koreográfia: Juhász Kata
Zene: Gergely Attila
Fényterv: Payer Ferenc
"Juhász Kata Próbafelvétel című etűdje a kiszámított bizonytalanságtól izgalmas; egyensúly és egyensúlyvesztés, feszesség és ernyedés, kimerevítés és elmozdulás mozdulatsorai ismétlődnek trióban és duóban, kánonszerűen, a fény és zene dramaturgiája mentén. Szép és okos, de van benne még egy csöppnyi juhászos animalitás, akár az utolsó szóló madárnőjének vészjósló mozdulataiban." (Sisso/ Magyar Narancs 2007. március 22.)

Terminum
Koreográfia: PRevolution Dance Company: Kun Attila, Nemes Zsófia és Szabó Csongor
Zene: montázs
Fényterv: Payer Ferenc


"Meglepetésekkel teli darab férfi és nő kapcsolatáról a hatalom viszonylatában, melyet keretbe zár egy visszatérő jelenet: egy pár testetlen ölelkezése. Pontos tanulmányrajz ez, melyben végigkövethetjük, hogyan válik egy gyengéd ölelésből erőszak, csupán azáltal, hogy az eredeti mozdulatsor elnagyoltabb, vázlatszerűbb és tempója felgyorsul. Olykor üvöltő férfiak elől szinte a földön csúszva nők menekülnek, ám a zárlat ugyancsak meglepő képsorában a korábban elnyomó szerepben felbukkanó férfiak megszelídülve, meggörnyedt háttal a szó szoros értelmében a nők kezéből esznek. Az erőviszonyok billegnek, ahogy a női és a férfi szempont is váltakozik a darab során, miközben gyors, virtuóz, szinte követhetetlen tempójú, felvillanyozó percek után meditatív képek következnek." 
Táncolják:
A MU Terminál Műhely táncosai:
Ádám Tímea, Czédulás Eszter, Fábián Anikó, Grecsó Zoltán, Illés Zsuzsa, Juhász Péter, Kiss Róbert, Pelle Viktor

 
21:30 Földszint 2. - a Házmester zenekar hangversenye
Acosta Olivér - ének
Pelle Viktor - szólógitár
Nagy Zoltán - ritmusgitár
Nagy Tamás - basszusgitár
és a doboknál: Nagy Sándor


Április 12. csütörtök

Belépő: 1500 Ft

19:00  Panelromantika - kortárs irodalmi felolvasóest
"Egy tó a panellakások között.
A szorongást futja itt ki magából az ember.
Erős lesz, bátor, és zavarba hozza
a bokorból színházi látcsővel kukkolót."
(Sopotnik Zoltán)

A Puskin utca folyóirat szerzőinek estje. Felolvas néhány igazi panelbohém:
Deres Kornélia, Krusovszky Dénes, Nemes Z. Márió, Sopotnik Zoltán, Szabó Marcell.
Házmester: Urfi Péter.

20:00  Te merre mész? (Juhász Kata és Gergely Attila közös estje)
Rock n’ Roll

szívköptető só
Koreográfia, tánc: Juhász Kata
Zene: Gergely Attila
Fény: Vida Zoltán
Jelmez: Illésy Lenke
Videó: Kútvölgyi Léna

Én-ek a tű fokán
"...megismertem, és belehaltam annyira szeretett..."
Koreográfia, előadó: Gergely Attila
Zene: Jilling Jácint és Gergely Attila
Fény: Vida Zoltán
Jelmez: Illésy Lenke

Szünet

Eine Kleine Bachmusik
"Egy arc...
Milyet akarsz?
Tőlem kérded?
Én megmondanám, ha kérnéd
Amilyen a tiéd, amilyen mindenkié
Olyan nincs!"

Táncolják: Kopeczny Kata, Sebestyén Tímea, Youval Shacham
Koreográfia: Juhász Kata
Zene: J.S. Bach és Gergely Attila
Fény: Vida Zoltán
Jelmez: Illésy Lenke
Díszlet: Ocztos István

21.30 "Gyere ki a hegyoldalba...!"  - PARTY táncos lábúaknak
Dj: Gergely Attila


Április 13. péntek

Belépő: 1500 Ft

19:00 Szilágyi Rudolf (artAlom) - Opacitálódás című kiállításának megnyitója
A kiállítást megnyitja: Aknai Katalin művészettörténész

Szilágyi Rudolf mindenek előtt a Mezőszemerei Civil Egyesület tagja. Mindemellett Egerben él és alkot, holott Kolozsváron született. Sokoldalú művész: akcionista festő, performer és vizuális kommunikátor, az egri művészeti iskola szakvezető tanára, számos egyéni és csoportos kiállítás résztvevője.
Munkái megtekinthetőek a www.rimamente.hu galéria/szilágyi rudolf webhelyen.

A kiállításon látható anyag egy kifejezetten a SÍN 1000 nm-es kiállítóterébe készült installáció, mely máshol nem lesz látható. A tér különböző pontjain elhelyezett, nagyméretű pauszpapírra nyomott festményeit, grafikáit projektorral több pontból megvilágítja, vetít rájuk, így egy izgalmas, multimédiás videóinstallációt hoz létre.

A KIÁLLÍTÁS A FESZTIVÁL EGÉSZ IDEJE ALATT, ÁPRILIS 11-ÉTŐL MEGTEKINTHETŐ!

A kiállítás megnyitójának kísérőprogramja:

Nagy Andrea: Tanulmányút című koreográfiája
Előadók: Miklusicsák Alíz, Nagy Andrea
Szöveg: részletek Parti Nagy Lajos: "A hét asszonya" című novellájából
Koncepció: Nagy Andrea
Két nő közeledik az úton.
Madárrá változok magam is.
Sínek között nagy sárga madár suhan.
"Égve hagytad a folyosón a villanyt..."

20:00 Nagy Zoltán: Homokszék című koreográfiája
Táncolják: Kopeczni Kata, Nagy Csilla, Lipka Péter
videó: Sarkadi Balázs
báb: Magyar Gergely
koreográfia: Nagy Zoltán
élő zene: Bernáth Tamás

Az élet minden pillanata szituációk formájában ölt testet. Ezeknek a szituációknak a száma végtelen: egyik sem az első, egyik sem az utolsó. Mégis amikor a különböző élethelyzetekben választásra kényszerülünk, csak egy cselekvési formát választhatunk, ami egy újabb cselekvést eredményez. Cselekedeteink így egy lineáris vonalat hoznak létre, akár egy számsorozat. Ezen a vonalon nem lehetünk egyszerre több helyen.
Viszont ha elfogadjuk azt a tételt, hogy a számsor végtelen, akkor a sorozat bármely pontján lehetünk. Ez a tétel a térre is igaz. Ha a tér végtelen, akkor a tér bármely pontján lehetünk, és ha az idő is végtelen, akkor az idő bármely szakaszában is lehetünk. Választásainknak és cselekedeteinknek a szituációkban tehát nem csak egy eredménye van, hanem egyszerre több is. Erre a gondolatra épít a Borges Kocuké-no szuké az otromba ceremóniamester című elbeszélése által inspirált koreográfia.

21:30 "Táncoló fekete lapp cipő" taposó Party
DJ. Gergely Attila


Április 14. szombat

Belépő: 1500 Ft

19:00 Pataky Klári: Lépni sem, nézni sem... című koreográfiája
koreográfia: Pataky Klári
táncolják: Domokos Flóra, Szabó Csongor
fény: Vajda Máté
fotó: Szabó Péter

A koreográfus Federico Garcia Lorca Találkozás (Encuentro) című versének harmadik sorát választotta kettősének címéül: "Se neked, se nekem/ egymás felé nem szabad/ lépni sem, nézni sem." - pusztító erejű, hatalmas szerelem himnusza ez a vers, mely örök kötelékeket énekel meg belátó, távolító, tűz kormozta gyásszal. Az előadás ennek atmoszféráját kísérelte megragadni, nem keresgélt "cselekményt". A tánc és a vers az egymás mellé rendeltségről, a másik birtokolhatatlanságáról, a kiélhetetlenségről beszél.

20:00 Inner World Theatre (Szlovénia) - Sašo & Mojtina Jurcer :
ANATOMY OF LONELINESS - A magányosság anatómiája

Premier!
Az előadás egy hosszabb próbafolyamatnak kéthetes SÍN-beli rezidenciaprogram során betetőzött eredménye.
Rendezte: Sašo Jurcer
Előadja: Mojtina Jurcer

Sašo & Mojtina Jurcer a színész testének funkciójára és ezzel összefüggésben a színpadi testhasználatra vonatkozó újszerű alapvetésekre alapozott 10 éves komoly színházi kutatómunka során alkották meg az INNER WORLD THEATRE (Belső Világ Színháza) koncepcióját. Ez a koncepció napjaink világának megfigyelésén alapszik, amelyben a “dráma" nem az egyént körülvevő, külső térben zajlik, hanem a belső időben. Tér és idő klasszikus koordinátáinak szétválasztása a színház tér általi meghatározottságától mentes megközelítéséhez vezet, melyben a színész teste felszabadul a tér fizikai korlátai alól és a továbbiakban kizárólag a (belső) idő “mozgásai" kötik. Előadásukban S & M Jurcer dekomponálják test és tér viszonyát - a szoba és a benne lévő tárgyak (szék, asztal, ablak és ajtó) Jurcer víziójában megmaradnak napjaink Akárkijének egyetemes metafizikai teréül - majd összekapcsolják a test kitágult idejével. Ez a fajta rendezés arra szorítja rá a színész testét, hogy - szobrász módjára - mozgásban lévő formákat mintázzon meg és azokat belső, mentális állapotok plasztikus jeleivé alakítsa. Ezt a folyamatot - a belső tér idejének megmintázását - nevezik IDŐMINTÁZÁS-nak (sculpturing in time), másként az emberi lét vertikális tengelye mentén való (színészi) alakításnak.
A MAGÁNYOSSÁG ANATÓMIÁJA-ban S & M Jurcer valamennyi korábbi előadásuk egyes elemeit felhasználva viszik színpadra kutatásaik eredményét.

Az elődadás után kritikusok és a Bárka Hajónapló Műhely hallgatói beszélgetnek Sašo és Mojtina Jurcerrel, melyre minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

22:00 The Green Bridge Quintett - jazz-koncert
Radukov Dömötör - zongora
Várhegyi Dániel - szaxofon
Ladányi Tamás - basszusgitár
Molnár Dániel - dob
Kovács Balázs - pozan

A zenekar repertoárjába filmzenék, filmzenei átíratok, saját szerzemények illetve jazz-standardek tartoznak, ŕ la Miles Davis! Április 15. vasárnap

Belépő: 1500 Ft

19:00 A Whirls Dance Theatre (Lengyelország) bemutatja: After hours - Munkaidő után
Yuppik, távol a családjuktól, örökös rohanásban. Elérni a metrót, futás a villamos után, minél hamarabb beérni az irodába, így megy ez minden nap. Estére túl fáradtak ahhoz, hogy érezzenek bármit is. Minden, amijük van, képzeletük szüleménye, ahogy álmodoznak a számítógép képernyőjét bámulva. Pletykák. Képzeletbeli románcok, melyek soha meg nem valósulnak. Álmok, melyeket nem váltanak valóra soha, mert túlságosan kockázatos.
 
Modern táncszínházi előadás elektronikus zenére egyszerű színpadképpel és videókivetítéssel.
Táncolják: Katarzyna Kizior, Elwira Piorun, Szymon Osinski,, Michal Piróg

20:00 Hámor József: Csendmorzsák ("Mandala") című koreográfiája
Két férfi egymás iránti kölcsönös tiszteletét ábrázoló tánckettős.
Igaz barátságuk tükrében megpillanthatjuk az örökérvényű igazságot:
Az ember saját útkeresése során kapcsolatai viszonyrendszerében egyszerre van jelen tanítóként és tanítványként is.

Zene: Hámor József, Arild Andersen
Fényterv: Vajda Máté
Kosztüm: Fazekas Szilvia, Kun Zita
Előadók: Katonka Zoltán, Hámor József
Koreográfus: Hámor József

21:00 Santa Diver koncert
Kézdy Luca - hegedű
Halmos András - dob
Szesztay Dávid - basszusgitár

A zenekar tagjai különböző zenei irányokból érkező fiatal muzsikustehetségek, akik a fiatalos elektronikus zenei kísérletek és a jazz mai vonulatainak szintézisében keresik saját útjukat.
"Zenéjük fő jellegzetessége az időben egymás után rakott hangok és ritmusok harmóniájának és diszharmóniájának szinkronikus, valamint térbeli, diaszpórikus megjelenése repetitív és variatív módokon. A trió tartalmaz még passzív, különösebb személyiséggel nem rendelkező entitásokat is, amiket a delay, loop és overdrive hangsorokkal jelölünk a köznyelvben. Ha ragaszkodunk a műfaji kategorizálás kissé elavult, ám annál erősebben fennmaradó hagyományához, a zenekar stílusát az 'audio-techno' szavakkal lehet a valósághoz leghasonlatosabbá tenni a verbalitás szűk világában."

----
I. Gesztus Fesztivál
Időpont: 2007. április 11-15.
Helyszín: SÍN Kulturális Központ
XVIII. kerület, Lenkei u. 17-19.
Megközelíthető:
A Határ úti metrómegállótól 8 perc az 50-es villamossal. Leszállás a 7. megállónál, a Lajosmizsei sorompónál. Este 8 óra után a SÍN-t az éjszakai 914-es és 950-es busszal lehet megközelíteni. Mindkét busz útvonala érinti a Nyugati pályaudvart, illetve a Deák teret.

Forrás: SÍN Kulturális Központ

süti beállítások módosítása