Morfománia Komáromban

Morfománokkal több vonatkozásban találkozhatunk. Akár a hermetikus filozófiában, amely arra tanít, hogy felszínre kell hozni az elrejtettet, és el kell rejteni a nyilvánvalót, akár a szellemtudomány tételében, amely arról beszél, hogy cselekedeteink vagy a bennünk megszületõ kimondott vagy akár kimondatlan gondolatok önálló életre kelnek, megtestesülnek, bekapcsolódnak a világ mûködésébe, és hatni kezdenek.

A morfománok harmonikus, olykor groteszk, szenvedélyes, archetipikus szimbolikával felruházott megnyilvánulásai egy aranykorbeli, szürreális társadalom emlékét idézik.

A projekt vizuális kiindulópontja: absztrakt alakok védtelen, mégis hangsúlyosan élénk színfoltjai természeti vagy civilizációtól mentes, lakatlan terekben.

A morfománok egy különleges kosztüm segítségével folyamatosan változtatják alakjukat.
A cső formájú vagy amorf, az egész testet befedő, színes elasztikus anyagba akár többen is burkolózhatnak, különböző tárgyak használatával pedig még izgalmasabbá tehetik a létrehozott lény külső megjelenését.

A nyolcszáz éves, műemléki védelem alatt álló bröllini kastély (Elő-Pomeránia), illetve a komáromi Monostori Erőd egész területére kiterjedő performansz kelti majd életre a morfománok országát.

A komáromi erőd egy XIX. századi katonai létesítmény, közepén tágas, zöld mezővel, zárt erdőárokkal, derengő hosszú folyosókkal és tagolt, boltíves termekkel.

Morfomániát, az élő múzeumot az Előkép Társulat - Bérczi Zsófia művészeti vezetésével, Yumiko Yoshioka butoh táncossal és koreográfussal, valamint felkért német és magyar művészekkel közösen - interaktív előadásként hozza majd létre, ahol a látogatók vendégmorfománként vándorolva találkozhatnak az ország lakóival.

Morfománok országa
Bemutató: 2007. május 26-30.
Monostori Erőd, Komárom

Forrás: Élőkép Társulat

süti beállítások módosítása