Pisti a Tháliában

A Jászai Mari Színház olyan elõadással szerepel a Thália Színházban (a Vidéki Színházak Találkozóján) április 19-én, amelyet "virtuális társulata" rendezett. A jelzõ annyit tesz, hogy a teátrumnak állandó társulata ugyan nincs, de elõadásaikban Tatabányára rendszeresen visszatérõ színészek láthatók.

 


Chován Gábor és Mucsi Zoltán

Most Örkény István Pisti a vérzivatarban (Pistipistipistipisti) című groteszk játékát hozzák el Budapestre. Az előadás egyszerre mulatságos és szívszorító. "... úgy bizonyítja a darab időszerűségét, hogy egyáltalán nem törekszik az aktualizálására. Ugyanakkor az érződik a produkción, hogy a színpadra állítás közben jelentős játékenergiák szabadultak fel: ’egy közösségi élményekre’ épülő darabból igazi közösségi előadás született, amelynek maga a társulat a főszereplője (és a színlap szerint a rendezője is)." - írja Sándor L. István elemzésében. A szereposztás pedig:

Pistipistipistipisti

 Pistipistipistipistik, tevékenyek, félszegek és kimértek,
Papa, Mama, Szőke Lány, I. és II. férfi, I. lány, kislány
és Rizi
szerepében
Chován Gábor, Honti György, Molnár Csaba, Mucsi Zoltán,
Téri Sándor, Moldvai Kiss Andrea, Péter Kata, Maróti Attila,
Poroszlay Gergő
, Niklai Judit, Szeniczey Gréta / Jambrovics Mónika és
Margitai Ági

a társulat rendezésében

Dramaturg: Kárpáti Péter
Jelmez: Zeke Edit
Tér: Iszlai Zoltán
Mozgás: Foltin Jolán
Világítás: Bányai Tamás
Zene: Móser Ádám

 


Chován Gábor

 "Volt egyszer egy Pisti, mint a mesében. És a második meg a hetedik meg a tizenhetedik mindig az előző Pisti helyébe lép. Ezt értsék úgy, hogy a világon van egy Pisti méretű hézag, amit valakinek be muszáj töltenie... De ez nem azt jelenti, hogy az embernek egy akasztás meg se kottyan. Sőt."
"Groteszk játék - írja a szerző, Örkény István. - Történik Magyarországon, azaz mindenhol". Ez a nevetésre-sírásra-gondolkodásra ingerlő, ízig-vérig játékos, szemtelen remekmű különleges színházi élménnyel kecsegtet.

 


Mucsi Zoltán és Molnár Csaba

"Én voltam a cirkusz porondjának hőse, és az első magyar anarchista, azonkívül zsoké is. Gyógyítani tudom a rákot, de hogyha a villamosra felszáll egy feszes fenekű nő, akkor alája teszem a tenyerem. Mit csináljak, enélkül nem tudok élni. De nem tagadom azt sem, hogy én vagyok a Messiás, és az is igaz, hogy hazudtam, csaltam, megalázkodtam, egy személyben hóhér és áldozat voltam, és olajfestéket loptam a festéküzletből. És még ma is, álmaimban, Pisti vagyok..."

 


Margitai Ági

Fotók: Sipos Zoltán
Forrás: Jászai Mari Színház, Tatabánya

süti beállítások módosítása