Bélyeg

A Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkönyvtárában a Magyar Posta Zrt.-vel szövetkezve április 10-én ünnepi bélyegsorozatot bocsátott ki.  A szervezõk - mint írták fontosnak tartják, hogy a jövõ nemzedéke ne csak a történetet ismerje, hanem a nagy író, Molnár Ferenc munkásságát is. A két intézmény karöltve kiadott ünnepi bélyegei "100 éve jelent meg Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk" címet viseli. Az Ifjúság sorozatban jelent meg, került forgalomba Ifjúsági bélyeg-kisív 9. 100 Ft + 260 Ft felár összegben. A felárat az ifjúsági és a szervezett bélyeggyûjtés támogatására fordítjuk.


A három bélyeget Benedek Imre grafikus tervezte.
Jobbról balra haladva az első bélyeg értékelhetetlen áldokumentum: okirat arról, hogy NEMECSEK ERNŐ a grund hőse. A második bélyegen grafikailag értékelhetetlenül egy jelenetet láthatunk a Pál utcai honvédelemből.
Legérdekesebb a harmadik kép. A szerzőt ábrázolja, "hogy a jövő nemzedéke ne csak a történetet ismerje, hanem a nagy író, Molnár Ferenc munkásságát is."
Mit ismer meg erről a bélyegről a jövő nemzedéke?
Azt, hogy Molnár Ferenc balkezes volt, és balszemére gyöngén látott, a tagadhatatlanul kancsal író. Mindkét információ félrevezető. Molnár Ferenc egész életében jobb kézzel írt. És jobb szemére gyengélkedetett, látását ide illesztett monoklival igyekezett korrigálni.
Mint lehetséges ez?
Benedek Imre kezébe fordítva került Carl Van Vechten Molnárról 1941-ben felvett fényképének negatívja. Figyelmetlenül lerajzolta a megfordított Molnárt. Megrendelői figyelmetlenül vették át az elkészült művet. Figyelmetlen volt a Pénzjegynyomda, ahol 200 ezer példányban kinyomtatták balsikerüket.
A mellékelt illusztráción visszafordítottuk helyes nézetbe Carl Van Vechten fényképét. Így azonban nem lehet jól látni, hogy a grafikus szerint Molnár 1872-ben született és 1952-ben halt meg. A Pál utcai fiúk valóban 100 éve jelent meg. Szerzője azonban 1878-ban született.

Szerző: MGP

süti beállítások módosítása