Új Nemzeti Színház

Huszonhárom évvel azután, hogy Viliam ©algoviè elhelyezte a Szlovák Nemzeti Színház alapkövét, április 14-én este hét órakor Ivan Ga¹paroviè szlovák köztársasági elnök, Pavel Pa¹ka, a szlovák parlament elnöke, Marek Maïariè kulturális miniszter valamint Silvia Hroncová vezérigazgató átvágták a szalagot, s egy pazar operagálával megnyílt Szlovákia Nemzeti Színházának vadonatúj épülete.

A Szlovák Nemzeti Színház kálváriája sok mindenben hasonlít budapesti társáéhoz, amely annyi hányattatás után 2002-ben nyílt meg.
A Pozsonyi Nemzeti Színház 1920 március elsején nyílt meg az egykori Városi Színház épületében úgy, hogy cseh vándortársulatok hozták létre az első előadásokat. A megnyitón Bedřich Smetana Csók c. operáját játszották, s erre emlékezve az opera előjátékával nyitották meg az új épületet is.
Pozsonyban a Nemzeti Színház égisze alá tartozik az opera- és a balett-társulat is, de az előadásokat a mai napig három helyszínen tartották. A Felner és Helmer tervei alapján készült egykori Városi Színházban az opera és a balett kapott helyett, a Hviezdoslav Színházban és a Kis Színpadon pedig a prózai társulat.

Az új Nemzeti Színház épületének gondolata a hetvenes években merült fel, s a nyolcvanas évekre el is készültek a tervek. Mivel a szövetségi kormány nem támogatta az építkezést, az épület alapkövét 1984-ben titokban rakták le. Az eredeti tervek szerint a Nemzeti Színház a mai Hodža téren, a Köztársasági Palotával szemben épült volna fel, de végül a Dunapart mellett döntöttek az illetékesek. Eléje egy Lenin szobrot terveztek, míg az épület mellett épült volna fel a Munkásmozgalmi Múzeum. A színház megnyitását 1992-re tervezték, de hiába állt szinte készen az épület, további hosszú éveknek kellett eltelnie, míg az ünnepélyes átadásra sor kerülhetett. A Dzurinda-kormány az épület eladásában gondolkodott, de a művészek tiltakozása miatt visszakozót fújt. A tavaly hatalomra került Fico-kormány gyorsan meghatározta az átadás dátumát, amit azonban csak kínkeservesen sikerült betartani.
Az épületben három színházterem található, összesen több mint 1700 férőhellyel. Mindhárom társulat átköltözött az új épületbe, de a Nemzeti megtartotta az egykori Városi Színház patinás épületét is. A másik két épület sorsáról még végleges döntés nem született, de az előzetes hírek szerint a Hviezdoslav Színházat az egykori Pihenés és Kultúra Parkja kapja meg, amelynek az épületét lebontják, míg a Kis Színpad lerobbant épületét felújítás után a színművészeti főiskola.
Az előadások többsége átkerült az új színházépületbe, ahol még a tavasz folyamán bemutatók egész sora is várja az érdeklődőket.
A stúdiószínpad ősbemutatóval nyit, a szlovák kortárs színjátszás fenegyerekének, a GunaGU alternatív színház alapítójának, Viliam Klimáčeknek a Nem félünk a Beatlestől c. darabjával, másnap pedig Karel Čapek klasszikusa, az R.U.R. kerül színre. Ősszel pedig bemutatják a Hamletet is. A balett is ősbemutatóval nyit, a Warhol c. produkcióval.

Amíg Budapesten a vadonatúj épülethez vadonatúj társulatot is szerződtettek, Pozsonyban marad a régi gárda, csak a főigazgató lett új. Silvia Hroncová teatrológus, s a szakemberek szerint menedzseri képességekkel is rendelkezik.
Az ünnepélyes megnyitón operagálát láthattak a meghívott vendégek a legnevesebb szlovák operaénekesek közreműködésével. A prózai társulat az Össztánc c. előadással mutatkozott be, amelyben fellépett a szlovák színház egyik legnagyobb alakja, a súlyos betegségéből felépült Ladislav Chudík, akit a magyar nézők a Kórház a város szélén Sova doktorjaként ismerhettek meg.
Az új Nemzeti Színház impozáns épülete várja a magyar színházszerető látogatókat is. Az előadásokról és a színházról bővebb információk a www.snd.sk honlapon találhatók.

Juhász Dósa János

süti beállítások módosítása