Gulliver premier

Jonathan Swift egykori politikai gúnyiratának meseváltozatát nem elõször láthatja a gyerekközönség. A hatvanas-hetvenes években nagy sikerrel játszotta az Állami Bábszínház Rátonyi Róbert fõszereplésével.

2003-ban a tatabányai Jászai Mari Színház tűzte műsorára. Mindkét előadásban, ahogy az idei bemutatóban is a bábokat a Kossuth-díjas érdemes művész, Koós Iván, a maszkok pedig Bródy Vera, Munkácsy-díjas művész munkái. Ahogyan a tatabányai előadást, úgy a Fogi színházának idei bemutatóját is Pille Tamás rendezi, aki ezúttal teljesen más élményt ígér.


Barabás Árpád zeneszerző még két szatirikus himnusszal bővítette a zenés betéteket, a kubista hatású díszlet a rendező saját tervezése, a librettó pedig néhány frappáns és groteszk jelenettel bővült. Az alkotók viszont megtartották azt az egyedi elgondolást, hogy amíg Gulliver a lilliputiak földjén emberként jelenik meg - a lilliputiak pedig apró bábok formájában -, az Óriások földjén mindez pont fordítva történik. Az Óriásokat "kosárfejű" színészek alakítják, az Oxfordban végzett hajóorvost pedig a színész, bábumása kelti életre.
A mókás mesevilág és Pille Tamás sajátos, operettes fogalmazásmódja között megtalálható Swift mondanivalója: az individuum és az autokrata államrend közötti antagonisztikus ellentét.
A bemutató előadás: Fogi Színháza a Budapest Bábszínházban 2007. május 7. 15 óra

Máté Csaba írása

Swift - Barabás - Lénárt:
Gulliver

Szereplők:
Gulliver: Presits Tamás / Szölösi Zoltán
Lilliputi rendőrfőnök, Óriás Király: Lénárt László / Bodrogi Attila
Lilliput Királya, Óriás tudós: Fogarassy András / Pille Tamás / Deák Csongor
Lilliputi Királylány, Óriás Királylány, Óriás Királynő (hangja): Presits Bernadett / Nyáry Bernadett
Delidél Herceg, Lilliputi Hoppmester, Óriás Hoppmester: Kecskeméti  Róbert / Deák Csongor

Díszlet: Pille Tamás
Bábok: Koós Iván Kossuth díjas érdemes művész
Maszkok: Bródy Vera Munkácsy díjas
Zene: Barabás Árpád
Versek: Lénárt László

Rendezte: Pille Tamás

süti beállítások módosítása