Feydeau: A hülyéje

A maga szép szerelméért szörnyû pácba kerültem...Két in flagranti is a nyakamba szakadt egyszerre!... Két tettenérés, de egyikben sem vagyok vétkes!

"Rajtacsípett egy férj, akit nem is ismerek! Rajtacsípett a feleségem ugyanazzal az asszonnyal, akit szintén nem ismerek!... Válóper vár rám!... És válóper fenyegeti azt a nőt, akit nem ismerek, s aki elválik attól az úrtól, akit szintén nem ismerek, és amely perben én lennék a bűnbak!..." (fordította: Aczél János)

"Feydeau humora mély forrásból merített: a valóságos életből... Keserűsége szinte oly mély, mint a Strindbergé. Talán keserűbb is, mert már nem tartja érdemesnek, hogy lázadozzék, mint Strindberg, hanem csak kacag, kacag... Feydeau a mindennapi élet legszürkébb jeleneteiből, közönséges perpatvaraiból, legunalmasabb családi mozzanataiból csiholja ki azt az isteni szikrát, amit humornak nevezünk. Ő a fölséges bohóc, aki az élet megdöbbentőn szürke és egyhangú érthetetlenségét a kacagás csengő aranypénzévé változtatja..."
(Színi Gyula: Feydau. Nyugat 1921. 13.szám)

"Nagyon szeretem Feydaut, kiváló vígjátékírónak tartom, fantasztikus színpadismerettel, szellemességgel rendelkezik. Sokan idegenkednek tőle, de ők nem ismerik mélyrehatóan. A neves drámaíró matematikus pontossággal szerkeszti meg komédiáit. Ő az első a drámairodalomban, aki a házasságok, hálószobák intim titkait színpadra merte vinni. Az irodalmárok ódzkodnak tőle, de a látszólagos pongyola szöveg mögött mindig megjelenik egy nagyon fontos világkép az élet tanulságaival."
(Kövesdy István)


Georges Feydeau: A hülyéje
-
Bohózat -

Szereposztás
Vatelin: Znamenák István
Pontagnac: Kocsis Pál
Rédillon: Kelemen József
Soldignac: Nyári Oszkár
Pinchard: Kőrösi András
Lucienne, Vatelin: Nyári Szilvia
Clotilde Pontagnac: Márton Eszter
Maggie Soldignac: Csapó Virág
Pinchard-né: Tóth Molnár Ildikó
Armandine: Nagy Ilona
Gérome: Kósa Béla
Victor: Szvath Tamás
Jean: Fábián Zsolt
Felügyelő: Serf Egyed
Vendég: Szentgyörgyi István


Díszlettervező:  Cziegler Balázs
Jelmeztervező:  Berzsenyi Krisztina
Dramaturg:  Enyedi Éva
Fordító:  Hamvai Kornél
Koreográfus:  Kadala Petra
Zene:  Márkos Albert
Fény:  Memlaur Imre
Súgó:  Csordás Bernadett
Ügyelő:  Bors Gyula
Segédrendező:  Váradi Szabolcs

Rendező: Keszég László

Bemutató időpontja: 2007. április 27., Csiky Gergely Színház

Fotók: Klencsár Gábor
Forrás: Csiky Gergely Színház

süti beállítások módosítása