Magabiztos telitalálat

Hamvai Kornél valószínûleg felbõdült az asztalánál, amikor olvasta Frayn-komédiát. Mit tudhat egy szocialista állam alkotóházáról ez a sápadt angol, neki elég csak rászagolni arra a szerepkörre, hogy például: gondnok, és már olyan agymenése lesz, hogy lesöpri Frayn vértelen agymenését, plusz neki az egész magyar íróközösség által megörökített komplett legendárium áll a rendelkezésére: Szigligetrõl.

Blaskó Péter, ahogy néztem, ugyanígy kaphatott szagot. Ő játssza ugyanis a gondnokot, alakítása a Terror Házával és Szoborparkkal vetekedő kortörténeti dokumentum, frenetikus illatminta. Több highlightja van: többek közt egy visítanivaló értekezlet, és a mindent lenyúló mindenesen való őrjöngő magánszám. Az írótársaság: kettős szerepben Gazsó György, rutinja nem fáradt ismétlődést, hanem mindig eredetiséget jelent, a rezignált, cinikus rezonőr Garas Dezső, aki  kívül áll a cirkuszon, és az izzadó tenyerű, szorongó besúgó: Marton Róbert.
A férfiak jelenlétét az egyetlen nő, Udvaros Dorottya ellenpontozza, harsányan és túlméretezetten hiszterikus sikolyokkal, csitris magakelletéssel. Babarczy egyik nagy szakterülete, amit itt rendezett, a kommunizmus, és kisközösségeinek emblematikus figurái, Frayn pedig -a Noises offból is tudható- frenetikus komédiákat tesz a kaposváriak alá. Nem tett itt vak lóra senki, a végeredmény: magabiztos találatok a kollektív emlékezetben tett utazásban.

Helmeczi Hédi
Fotók: Nehéz Andrea

----
Szigliget
Balmorál két részben
A NEMZETI SZÍNHÁZ előadása
Író: Hamvai Kornél

Malacsik István, mindenes - Gazsó György
Darányi Pál, gondnok - Blaskó Péter
Boncz Kálmán, író - Garas Dezső
Lukics Mária, drámaíró - Udvaros Dorottya
Tarló János, író - Marton Róbert
Furák Tamás, kritikus - Spindler Béla
Pippolo Luigi, riporter - Mertz Tibor
Szabó Vera, főhadnagy - Sipos Vera
Rendőr főhadnagy - Hevér Gábor

Díszlettervező: Bátonyi György
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Rendező munkatársa: Herpai Rita
Rendező: Babarczy László


süti beállítások módosítása