Szereplőváltás Egerben

Március óta teltház elõtt mutatja be Lehár Ferenc: Luxemburg grófja címû operettjét Iglódi István rendezésében a Gárdonyi Géza Színház. Csendes László betegsége miatt Sir Bazil szerepében nemrég Koltai Róbert állt színpadra, május 25-tõl pedig a 2004-ben Soós Imre-díjjal kitüntetett Rácz Jánost láthatja a közönség. A látványos, klasszikus nagyoperettet az évad végéig még tíz estén át játssza az egri társulat.

Lehár Ferenc: LUXEMBURG GRÓFJA
nagyoperett 3 felvonásban

Egy bécsi kritikus egyszer a következőket írta: "A zenés színpadnak három műfaja van: opera, operett - és Lehár!" Maga a szerző 76 évesen így vallott műveinek különlegességéről: "Fiatal komponista koromban egyre inkább láttam és éreztem, hogy az operetteket már nem tartják művészetnek, ... hanem csak egyszerű szórakozásnak, amelyet úgyis hamar elfeled az ember. Az operett-bárgyúság kifejezés már szállóigévé vált... A színpadon mozgó figurákból hiányzik a szív, a lélek. Elhatároztam, hogy embereket teremtek, ... akik éppen úgy szeretnek és szenvednek, mint mi."
Ezeket a gondolatokat persze nem kell teljesen komolyan venni. Egyrészt igaza lehet Lehár Ferencnek, hogy az operettek librettója néha kicsit butácska - na de hogy elfelednénk őket?! Mert hát tegye a szívére a kezét, aki nem imád néha egy kicsit megmerülni habkönnyű, naív és romantikus történetekben... Másrészt lehet, hogy Lehár forradalmat akart csinálni a műfajban, de hát azért az ő operettjei sem kalandoznak el drámai mélységekbe - hála istennek!
A Luxemburg grófja is miről szólhatna vajon, ha nem szerelmi bonyodalmakról, álházasságról, szívek közötti akadályokról és kiküzdött boldogságról a végén.
Ami igaz a szerző önvallomásából, az az, hogy a Lehár-i operett valóban új életet lehelt a műfajba és hozzájárult ahhoz, hogy a mai napig úgy várja mindenki édes kedvenceinket, mint kisgyerekek a szülinapi tortát. Azt pedig, hogy az egri színpadon lesz szív és lélek, biztosra vehetik a nézők !

Forrás: Gárdonyi Géza Színház, Eger

süti beállítások módosítása