Urs Widmer: Top Dogs

Az A38 Hajó és a Katona József Színház együttmûködéseként ismét látható: a Kamra nagy sikerû elõadása, Urs Widmer Top Dogsa az A38 Hajó koncerttermében június 13-án, 14-én és 15-én.


Fekete Ernő és Bertalan Ágnes

A Top Dogs szereplői kirúgott menedzserek - nyomorult "lúzer" banda -, akiket gyötör a kétségbeesés, mardos a szégyen, emészt a harag, és akik már-már belehullanak a moralizálás szánalmas mocsarába. Ám az ember-orcájú kapitalizmus hőseink segítségére siet. Befizeti őket egy csinos kis "crash-tréningre", ahol majd új állást keresnek nekik, egyszersmind az elveszett lelkeket gatyába rázzák, felturbózzák a lerobbant önbecsülést, élesítik az önismeretet, edzik a harci kedvet, és megtámogatják az omladozó hitet a Coca-Colában meg a Credit Internationalban; az American Expressben és a Toshibában. S mindezt a legtudományosabb módszerekkel - a legtudományosabb pszichológiával! De nem ám azzal, amelyiket TAJ-kártyára mérnek a diliházban! Nem! Ez a tudomány az a tudomány, amelynek segítségével az ember, a megfelelő pillanatban mosóport, bankot meg pártot választ. Szóval, lesz mit tanulni! Hegyezzétek a füleiteket, tisztelt polgárok! (Bagossy László)


Rajkai Zoltán és Takátsy Péter

A hazugságdemonstrációt, amelyet Bagossy élvezetes, pergő ritmusú és humoros előadásában kapunk, fegyőrök irányítják. A tanfolyamszervező NCC kemény őrei nevelik sziklaszilárddá és sebezhetetlenné ügyfeleiket és übermensch-imázsukat. Csakhogy, amikor egyedül hagyják őket, kiderül, hogy mégsem olyan egyszerű. Mert álmodni kezdenek, nem odaillően viselkednek: vallomást tesznek, megnyilvánulnak érzelmeik: őszinték vagy önreflexívek lesznek. Gondolkodnak, mosolyognak, sírnak, fejüket verik a falba, kéjelegnek. És a topkutyákból előbukkan a félénk, komplexált, magányos, emberszerű lény. (Tompa Andrea)

Díjak:
Pécsi Országos Színházi Találkozó, 2003:
- a legjobb előadás

Kontakt Festival (Torun, 2003):
- Fesztivál-nagydíj


Jelenet az előadásból

-------

Top Dogs

Rendező: Bagossy László m.v.
Díszlet: Bagossy Levente m.v.
Jelmez: Földi Andrea m.v.
Asszisztens: Tóth Judit

Bertalan Ágnes: Anna
Fekete Ernő: Kristian
Hámori Gabriella m.v. / Ónodi Eszter: Lili
Rajkai Zoltán: Mark
Rezes Judit: Vanda
Szabó Győző: Kaspar
Vajdai Vilmos: Toni
Takátsy Péter: Patrik

Forrás: Katona József Színház
A felvételeket Szilágyi Lenke készítette

süti beállítások módosítása