Nyári Színházi Esték

Nyáron ismét nyüzsgõ korzóvá változik Debrecen belvárosa, amely a rendkívül színes programokat kínáló Nyári Színházi Estéknek és a Cívis Korzónak is otthont ad. A színmûvészetet idén többek között Básti Juli, Kálid Artúr, Kálloy Molnár Péter és Tóth Gáspár András, Gregor Bernadett, Bodrogi Gyula és Sztankay István, a zenemûvészetet pedig Jeanne Carroll, a világhírû, 75 éves fekete blues-énekesnõ, Váczi Eszter és a Szörp, Tóth Vera, Kiss Erzsi, a Besh o droM és Miczura Mónika képviseli.


Varga Klári, Bodrogi Gyula és Mihályi Győző a József Attila Színház Játék a kastélyban c. előadásban

A Nyári Színházi Estéknek köszönhetően - az évadszünet ellenére - minden évben, így ezúttal is felpezsdül a színházi élet Debrecenben. Idén június 20-tól július 13-ig látogathatók az előadások, amelyek között elsősorban könnyed, de színvonalas darabok szerepelnek a legjobb budapesti színházak társulatainak előadásában. A Fekete Péter című zenés, táncos komédiát - a Vidám Színpad előadásában - Puskás Tamás állította színre, Básti Julival a főszerepben. A S.Ö.R. a Shakespeare-t szerető közönségnek szól. A darab gyakorlatilag nem más, mint Shakespeare összes rövidítve, melyet Kálloy Molnár Péter, Kálid Artúr és Tóth Gáspár András mutat be június 26-án és 27-én a cívisvárosba látogatók számára. A József Attila Színház vendégjátékaként - Bodrogi Gyulával és Sztankay Istvánnal a főszerepben - a Játék a kastélyban című anekdota lesz látható július 2-án és 3-án. A vígjátékokat ebben az évben a Turay Ida Színtársulat Tombol az erény, valamint a Budaörsi Játékszín A szókimondó asszonyság című darabja képviseli. Az előbbit Cseke Péter rendezésében július 7-én, 8-án és 9-én, az utóbbit Gregor Bernadett és Koncz Gábor főszereplésével 12-én és 13-án tekintheti meg a műfajt kedvelő közönség.


Varga Klári, Bodrogi Gyula és Mihályi Győző a József Attila Színház Játék a kastélyban c. előadásban

A IX. Cívis Korzó július 6-29. között négy hétvégén át kínál zenei csemegéket a világzene kedvelőinek. Fellép többek között Váczi Eszter és zenekara, a Szörp, akik az úgynevezett acid jazz "megalkotói" és művelői. Tóth Vera zenekarával, a Szupersztárok nevű formációval áll színpadra, míg Kiss Erzsi a tőle megszokott, ám mégis egyedülálló hangzásvilágot mutatja be együttesével. Ő a "virtuális népzene" nagyasszonya, a hazai zenei élet egyik jellegzetes és folyamatosan változó színfoltja. Július harmadik hétvégéjén a programot az egyik legkarakteresebb kelet-európai worldmusic zenekar, a Mitsoura színesíti, egyfajta progresszív elektro-akusztikus világzenéjével. Énekese a mással összetéveszthetetlen hangú Miczura Mónika, aki világszerte a legrangosabb helyen szerepel a roma előadóművészek sorában. A Cívis Korzó neves külföldi vendégművésze idén a világhírű JEANNE CARROLL lesz, aki már 3 évesen gospelt énekelt a templomi kórusokban. Azóta élete összefonódott a blues történetével, ezt támasztja alá az is, hogy olyan neves zenészekkel játszott együtt, mint Ray Charles, Lester Young vagy Charles Mingus. Hazánkba 2005 óta szinte rendszeresen ellátogat zenekarával, a Turnarounddal, akiket július 13-án láthat és hallhat a közönség. Július utolsó hétvégéje a folk zene jegyében telik: a Besh o droM ’99 óta kápráztatja el hallgatóságát a különböző kelet-európai hagyományok sajátos újraértelmezésével. A népzenei blokkban említendők még az ún. "kortárs parasztzene" képviselői, a Magony Vonósok, többek között Kovács Ferenc (hegedű, trombita, ének) és Dresch Mihály (szaxofon) közreműködésével.
A Kölcsey Központ előtti Baltazár téren színes programok, az épület Báltermében pedig egy-egy előadás várja majd a gyerekeket minden hétvégén. A rendezvényt utcai performance-ok, illetve utcazenészek, utcaszínházak produkciói is színesítik.

Kelet-Magyarország legnagyobb rendezvényszervező cége, a Főnix Rendezvényszervező Kht. - Debrecen város nagyrendezvényeinek felelőse, az ország második legnagyobb kulturális központjának (Kölcsey Központ) és rendezvénycsarnokának (Főnix Csarnok), valamint a város art mozijának (Apolló mozi) üzemeltetője - idén is gondoskodik arról, hogy a Debreceni Nyári Színházi Esték, valamint a Cívis Korzó programkínálata hangulatos időtöltésül szolgáljanak a közönség számára.

 

süti beállítások módosítása