Agria Összművészeti Fesztivál

Júliustól augusztusig nagyszabású összmûvészeti fesztivált rendez Eger. A programsorozat július 6-án kezdõdik a West Side Story címû musical bemutatójával.

West Side Story, Peer Gynt Bonnie és Clyde, Székelyfonó és nemzetközi klarinéttalálkozó - ez az idei egri nyár kínálata. A 75 millió forintos programsorozaton öt produkciót láthat a közönség. Az 1975 óta megrendezett nyári játékok idén megújul: Agria Összművészeti Fesztivál néven kapcsolja össze a társművészeteket. A világhírű Berstein-musicallel, a West Side Storyval kezdődik a programsorozat idén július 6-án. Az Agria Összművészeti Fesztivál augusztus 18-ig mintegy 12 ezer nézőt vár az egri Líceum udvarán.

A nyitóesemény 2007. július 6., 7., 8. (9.) 12., 13., 14., 15. (16.) 21 órától Leonard Berstein: WEST SIDE STORY című musicalje.
A musical egyik klasszikusaként számon tartott Bernstein-darabot a társulat Harangi Mária rendezésében július 6-án 21 órától mutatja be a Líceum udvarán. Az előadás a populáris zene legjavából merít, a klasszikus hangzást ötvözi egyebek között a jazz, a blues, a mambo, a cha-cha-cha elemeivel. A koreográfiát Barta Dóra, érdemes művész, Harangozó-díjas táncművész készítette, melyben színpadra lépnek a MegaTáncból már ismert tehetséges fiatalok. Az előadásban közreműködik az Egri Szimfonikus Zenekar Szabó Sipos Máté vezényletével.

A musicalt 1957-ben óriási sikerrel mutatták be, amelynek filmváltozata később 10 Oscar-díjat kapott, azóta meghódította az egész világot, s ma már a műfaj egyik klasszikusaként tartják számon. Az alaptörténet Shakespeare Rómeó és Júliáját idézi: két, egymással ellenségeskedő csoporthoz tartozó fiú és lány között szerelem szövődik, mely végül az értelmetlen gyűlölködés áldozatául esik.

Ezt követi július 26. (27.) 21 órától  a BONNIE AND CLYDE tánc-thriller a

Pécsi Balett előadásában a Líceum udvarán. A mű a tánc nyelvén dolgozza fel két fiatal eszelős ámokfutásának mindenki által ismert történetét. Arthur Penn alkotása Warren Beatty és Faye Dunaway legendás alakításával mélyen beírta magát a filmtörténetbe. A film 1967-es megjelenése óta generációk nőttek fel, de Bonnie és Clyde kultikussá vált figurája ma is ugyanolyan elementáris erővel hat a fiatal, lázadó nemzedékekre, mint egykoron. "Bár az alkotás irányvonalát alapvetően filmélményem adja, az én szándékom nem az, hogy legendás hősökként ábrázoljam a főszereplőket, akiknek alakja a lázadás jelképévé válik. Ez a történet ideológiáktól mentes, "csak" róluk szól, az emberi érzelmek szélsőséges megnyilvánulásait láttatom a maguk mélységeivel, az indulatok és a bűntudat poklával, a józan belátás és az őrület határaival. Az előadás rendező-koreográfusa Vincze Balázs.

A zenebarátokat július 27-én 19 órától KLARINÉTVARÁZS címmel a nemzetközi klarinét- és szaxofonkurzus művészeinek koncertje várja a Gárdonyi Géza Színházban.

Egerben is színpadra lép a Honvéd Táncszínház július 28-án (29.) 21 órától Kodály Zoltán: SZÉKELYFONÓ daljátékával a Líceum udvarán.
A "Székelyfonó" életképek sorozata, a századforduló vidéki életformájának - s vele a falu egyetlen közösségi helyiségének, a fonónak - dallal, énekkel, tánccal, pantomimmal történő valósághű ábrázolása; kevesebb, hiszen tulajdonképpeni, a zene által elbeszélt cselekménye nincs. A megszólaló dallamok inkább érzelmeket, hangulatot fejeznek ki, semmint valamely színpadi szituáció jellemzésére szolgálnak.

Különleges bemutató lesz augusztus 17., 18-án (19.) 21 órától Grieg - Ibsen: PEER GYNT zenés színpadi fantáziája Csizmadia Tibor rendezésében a Líceum udvarán.
Az előadásban a szöveg köti össze az egyes zenei tételeket, amely illeszkedik az elmúlt évek nagyszínházi vonulatába: erősen a látványra épülő, show-elemekkel, vetítésekkel színesített előadást láthat a közönség. Nagy öröm, hogy Törőcsik Mari elvállalta Aase szerepét, aki hosszú idő után áll most Egerben színpadra. A Peer Gynt egy hatalmas fantasztikus utazás története. Ibsen költői látomását Edvard Grieg öntötte zenébe, de már első pillanattól több volt ez, mint egy színdarab kísérőzenéje. A manók tánca, Solvejg dala, Reggeli hangok olyan "slágerszámok", amelyek a darabon belül is önálló életet élnek, időről időre fülünkbe másznak, ezzel idézve meg az ibseni gondolatok nagyszerűségét.
Ez az egyedülálló műfajú vállalkozás, a zeneszerző halálának 100. évfordulóján, a zene, a szöveg, a látvány, a tánc, a fények együttes hatásával idézi meg az önmagát kereső ember vándorlását.
Közreműködik az Egri Szimfonikus Zenekar, az Egri Fesztivál Balett, és a Magyar Állami Operaház Énekkara.

Különleges kiállítás is kíséri a produkciókat: a színház fotósa, Gál Gábor munkáiból készült egy válogatás, amelyet a Líceum aulájában állítunk ki augusztus 19-ig.

Forrás: Egri Gárdonyi Géza Színház

süti beállítások módosítása