Agria Összművészeti Fesztivál

Világhírû mûvészekkel folytatódik az Agria Összmûvészeti Fesztivál. Július 26 és 28. között az egri Gárdonyi Géza Színház vendége lesz a Pécsi Balett és a Honvéd Táncszínház.

• 2007. július 26. (27.) 21 óra 
BONNIE AND CLYDE tánc-thriller a Pécsi Balett előadása
rendező-koreográfus: Vincze Balázs
zeneszerző: Bókai Zoltán
libretto: Böhm György Jászai Mari-díjas
díszlettervező: Bátonyi György
jelmeztervező: Nagy Fruzsina
koreográfus asszisztens: Lencsés Károly Harangozó-díjas, Daczó Eszter

A mű a tánc nyelvén dolgozza fel két fiatal eszelős ámokfutásának mindenki által ismert történetét. Arthur Penn alkotása Warren Beatty és Faye Dunaway legendás alakításával mélyen beírta magát a filmtörténetbe. A film 1967-es megjelenése óta generációk nőttek fel, de Bonnie és Clyde kultikussá vált figurája ma is ugyanolyan elementáris erővel hat a fiatal, lázadó nemzedékekre, mint egykoron. "Bár az alkotás irányvonalát alapvetően filmélményem adja, az én szándékom nem az, hogy legendás hősökként ábrázoljam a főszereplőket, akiknek alakja a lázadás jelképévé válik. Ez a történet ideológiáktól mentes, "csak" róluk szól, az emberi érzelmek szélsőséges megnyilvánulásait láttatom a maguk mélységeivel, az indulatok és a bűntudat poklával, a józan belátás és az őrület határaival.
Az izgalmakkal teli, látványos, megrázó erejű előadás megalkotásával nem titkolt szándékom az embereket és a tánc mérhetetlenül gazdag, sokszínű világát közelebb hozni egymáshoz." (Vincze Balázs, rendező - koreográfus)

Helyszín: Líceum udvar

• 2007. július 27. 19 óra
KLARINÉTVARÁZS
A nemzetközi klarinét- és szaxofonkurzus művészeinek koncertje

Helyszín: Gárdonyi Géza Színház


• 2007. július 28. (29.) 21 óra 
Kodály Zoltán: SZÉKELYFONÓ
daljáték a Honvéd Táncszínház előadása

A "Székelyfonó" életképek sorozata, a századforduló vidéki életformájának - s vele a falu egyetlen közösségi helyiségének, a fonónak - dallal, énekkel, tánccal, pantomimmal történő valósághű ábrázolása; kevesebb, hiszen tulajdonképpeni, a zene által elbeszélt cselekménye nincs. A megszólaló dallamok inkább érzelmeket, hangulatot fejeznek ki, semmint valamely színpadi szituáció jellemzésére szolgálnak.

A háziasszony kérőjét csendőrök üldözik. Az idő sürget, menekülnie kell, és a menyecske magára marad nagy bánatával. Hamarosan benépesül azonban a fonó, és mindnyájan igyekeznek kedvében járni, dallal, tréfával, játékkal elűzni szomorúságát A kérőt közben elfogták a zsandárok, és már hozzák is rabláncon, szuronyok közt. A gazdag legény, amint meglátja őket, ijedten elbújik, de az egyik öregasszony megtalálja és leleplezi: nem a kérő a bűnös, hanem ő! A csendőrök mindkettőjüket elviszik. A többiek szétszélednek, csak néhány öreg anyóka marad a háziasszony mellett. Azután lassan virradni kezd... A távolból idehallatszik a közeledő legények, leányok vidám éneke. Mire valamennyien betódulnak a házba, megérkezik a szabadon bocsátott kérő is, hogy boldogan zárja karjaiba asszonyát.

Helyszín: Líceum udvar

Forrás: Egri Gárdonyi Géza Színház

süti beállítások módosítása