Eleonora Fuser mesterkurzus

A Városi Színházban Eleonora Fuser olasz színész-rendezõnõ tart nyári mesterkurzust a komédia mûvészetérõl, amelynek munkabemutatói augusztus 19., 20., 23., 24., 25., és 26-án 18h-tól lesznek, a commedia dell'arte hagyományaihoz híven nem a színházban, hanem az utcán, vagyis jelen esetben a Kálvária téren felállított színpadon.

Az olasz színész- és rendezőnő egyike azon keveseknek, akik a maszkos színház háromszáz éves hagyományát nem csak őrizgetik, hanem képesek ma is eleven tudássá változtatni.

Eleonora Fuser munkáit az 1975-ben alakult T.A.G. Teatro di Venezia-ban kezdte, amely a commedia dell'arte technikára specializálódott, s a színészi játék hangsúlyát a pantomimre és az olasz hagyományokra helyezte. Részt vett Eugenio Barba színházantropológiai kísérleteiben; vizsgálta a komédia formáit, a barokk színházat és régi korok muzsikáját. A Teatro Stabile del Veneto színésznőjeként Goldoni és Gozzi hősnőket alakított. 1999 után olyan színészképzési metóduson munkálkodott, amelynek fókuszában a maszkok használata és az archetípusok állnak. Jelenleg folyamatosan dolgozik színésznőként, rendezőként és kurzusvezetőként Olaszországtól Londonig, New Yorktól Brazíliáig. Nálunk is járt néhány éve: Zsámbékon tartott commedia dell'arte gyakorlatokat.

A Városi Színházban (Bp., 1089, kálváriaárosi tér 6.) tartandó kurzusra Simon Balázs rendező meghívására látogat el, ugyanis a - még jelenleg is minden érdeklődő számára nyitott és ingyenes - műhelymunka részben szereplőválogatás is a Matt című előadáshoz, amely szeptember elején a Zsámbéki Színházi Bázison kerül közönség elé. Előtte, a kurzuson elkészült jelenetekből lesz válogatás: augusztus 19., 20., 23., 24., 25., és 26-án 18h-tól lehet a munkabemutatókat megtekinteni, a commedia dell'arte hagyományaihoz híven nem a színházban, hanem az utcán, vagyis jelen esetben a Kálvária téren felállított színpadon.

Forrás: Városi Színház 

süti beállítások módosítása