Valerij Gergijev a MÜPA-ban

Valerij Gergijev, korunk egyik legjelentõsebb karmestere szeptember 10-én a Solti György alapította "Világzenekar a Békéért" élén lesz látható a Mûvészetek Palotájában. Az alapító az együttest az ENSZ 50. évfordulójának alkalmából hozta létre, õ nevezte ki utódát is, a Mariinszkij (a szovjetrendszerben Kirov) Színház zenei vezetõjét, Gergijevet.

 

Gergijev, az 1953-ban született oszét karmester Leningrádban végzett, már egyetemistaként, 1976-ban megnyerte az össz-szovjet karmesterversenyt, a következő évben a berlini Herbert von Karajan Karmesterversenyt - ebben az évben Tyemirkanov asszisztensévé nevezik ki a Kirov Színházban. 1981-85 közt az Örmény Állami Zenekar vezető karmestere, 1988-ban a Londoni Szimfonikusokkal debütál, s ettől az évtől Tyemirkanov utódja a Kirov Színház zenekarának élén (a színház neve 1992-től ismét Mariinszkij), mellyel világszerte turnézik. 1996 óta a színház általános és művészeti igazgatója. Gergijev emellett számos fesztivál megalapítója (Szentpétervári Fehér Éjszakák Csillagai, Mikkeli Fesztivál, Béke a Kaukázusban Fesztivál, Vörös Tenger Fesztivál), több zenekar - többek közt a Metropolitan Opera - első vendégkarmestere. Lemezfelvételeinek nagy része orosz szerzők népszerűbb és kevésbé ismert operáiból, balettjeiből áll, a szakma és a nagyközönség legpozitívabb visszhangját váltja ki.
Solti halála óta Gergijev irányítja a Világzenekar a Békéért zenei munkáját is. Az 1995-ben alapított együttes huszonnégy ország negyvenöt híres zenekarának tagjaiból áll össze, többek közt a Berlini Filharmonikusok, a Bostoni Szimfonikusok és a Tokiói Szimfonikusok muzsikusaiból. A Világzenekar a Békéért védnöke Solti György özvegye, Lady Valerie Solti. A Világzenekar a Békéért támogatói: Ermenegildo Zegna, Yoko Nagae Ceschina.

------------

2007. szeptember 10. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Világzenekar a Békéért
Vezényel: Valerij Gergijev

"A béke és a szerelem éjszakái"

Wagner: Tannhäuser - nyitány
Berlioz: Rómeó és Júlia, op. 17 - zenekari részletek
Prokofjev: Rómeó és Júlia - részletek az I. és a II. balettszvitből

Forrás: MÜPA

süti beállítások módosítása