Interjú Törőcsik Marival

Közeledik az Agria Összmûvészeti Fesztivál záróprodukciója: augusztus 17-18-án a Peer Gynt címû zenés játéka bemutatója a Líceum udvarán. Az elõadásban Törõcsik Mari játssza Aase szerepét, melyrõl interjú is készült a mûvésznõvel.

Évek óta nem játszott Egerben. Pedig a mai napig erős kötelék fűzi Heves megyéhez, hiszen Pélyen született, majd a negyedik osztály után Egerbe került, ahol az Angolkisasszonyokhoz járt iskolába és az Orsolyák rendházában működtettet kollégiumban lakott. Kislányként rengeteg időt töltött nagyapja apró mozijában, azonban ekkor még gondolni sem mert rá, hogy valaha színésznő legyen. Zenei pályára készült, végül mégis Budapesten, egy közgazdasági gimnáziumban érettségizett. Harmadikos volt, amikor jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Fiatal kora miatt eltanácsolták, de egy év múlva felvették. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte - mint mondja - itt tanult meg otthonosan mozogni a színpadon, és mindent, amit máig a színházról tud. Volt a MAFILM társulatának tagja, tíz évig Szolnokon játszott, ma pedig újra a Nemzeti Színházban dolgozik. Közel fél évszázados karrierje során szinte nincs szerep, amit a színésznő el ne játszott volna. Egerben legutóbb a József Attila Színházzal vendégként szerepelt, Lajtai-Békeffi: A régi nyár című színművében alakította Máriát. Most az Agria Összművészeti Fesztivál záróprodukciójában, Ibsen-Grieg: Peer Gynt-jében lép újra színpadra augusztus 17-18-án.

- Sohasem játszik el egy szerepet többször. Most mégis elvállalta Aase szerepét. Miért?

Törőcsik Mari: A darabbal először főiskolás koromban találkoztam: Solvejget játszottam, Aase anyót Gobbi Hilda alakította, akit nagyon szerettem - emlékszik vissza a színésznő.  Később megkaptam Aase szerepét, amikor Gál István filmrendező barátom vitte színre, és Szakácsi Sándor volt Peer. Nagyon-nagyon jó Peer Gynt volt! Majd a Rádió Zenekarral, Vásáry Tamás vezényletével részleteket adtunk elő a Kongresszusi Palotában. Most megint találkoztam a szereppel. Pedig nem szoktam újra játszani semmit. Igazság szerint Csizmadia Tibornak és Kaszás Gergőnek köszönhető, hogy elvállaltam ezt a szerepet, mert nagyon szeretem őket. Gergő egyszer már játszotta a fiamat Szolnokon, akkor nagyon megszerettem. Ugyanakkor Egert is nagyon szeretem, az egész családom ide járt iskolába. Velemben élek, de sokszor Pesten dolgozom. Ritkán járok Egerben, de ha tehetem, mindig elutazom pihenni ide. Az elmúlt két hétben forgattam, most pedig kezdjük a munkát Egerben.

- Milyen lesz az egri bemutató? Hogyan egészíti ki Grieg zenéje Ibsen prózai művét?

Törőcsik Mari: A próbákat csak most kezdjük el igazán, de izgalmas munka lesz. Nagyon szeretem Grieg zenéjét. Amikor a Rádió Zenekarral adtuk elő a Peer Gnyt-öt, emlékszem, szárnyakat adott nekem a zene, magától érthetődővé vált számomra, hogy Ibsen szövegének is csodálatos muzsikája van...  

Kritikusok szerint Törőcsik Mari az elmúlt ötven év egyik legnagyobb színésznője. Azt mondják: filmjei felejthetetlenek, színpadi alakításai pedig felülmúlhatatlanok. 


Díjai:
1976 - Cannes-i Arany pálma-díj,
1971 - Chicagoi filmfesztivál legjobb női alakítás díja,
1972 - Karlovy Vary-i Filmfesztivál legjobb alakítás díja,
1977 - Taormina,
1989 - Magyar Művészetért-díj,
1991 - Országos Színházi Találkozó legjobb női alakítás díja,
1993 - Déryné-díj,
1997 - Salernói 50. Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítás díja,
1997 - Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában
E mellett kétszeres Jászai-Mari díjas (1964, 1969), Kossuth-díjas (1973), Érdemes- művész (1971)
Madridi Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítás díja (1997)
Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje
És mindezeken felül itthon és külföldön is többszörösen elismerték egész munkásságát. Életműdíjat kapott 1971-ben Sorrentoban, 1978 -ban Karlovy Vary-ban, 1983 - ban Cannes-ban Mandragora-díj és 1994 - ben a Magyar Filmszemlén.

Pilisy Csenge

süti beállítások módosítása