PART

Pelsõczy Réka augusztus 20-án nyíló PART címû fotókiállításának a K.A.S. Galéria ad otthont 2007. szeptember 10-ig.
2006 nyarán tíz napot töltöttem Angliában, és London mellett szerettem volna kicsit megismerni az angol vidéket. Egy Magyarországon élõ angol barátomat kérdeztem, mit javasol, merre induljak, ha van vár napom. /Pelsõczy Réka/

Ő ajánlotta Cornwall, és Devon megyéket, amik persze rögtön romantikus képzeteket keltettek bennem.
Az angol irodalom nagy rajongója vagyok, és a tájleírások mindig megmozgatták a fantáziámat, különösen, hogy általában hangulati aláfestést és hátteret adnak egy-egy érzelmi állapotnak. A londoni vasútállomásra érkezve ráböktem a térképre, és kértem egy jegyet St. Ives-be.
A második nap kezdtem el fényképezni. Órákat töltöttem "figyelőállásban", nyomon követtem emberi történeteket, családokat, viszonyokat, létezéseket, formákat, alakokat.
A sok száz képből végül azokat válogattam a kiállítás anyagához, amelyekben legletisztultabban, bekeretezve, egy homogén homok háttér előtt kirajzolódik az emberi test, ami egy formát, egy lehetséges életet, egy gondolatot jelent. Meglehetősen festményszerűek, a neorealisták közül Denis Hopper képeit idézik. Egy vagy több alak homokháttérben, az arc legtöbb esetben nem látható.
Bár évek óta fotózom, és főleg embereket, még nem volt fotókiállításom. Most viszont, már a képek készítése közben éreztem, hogy muszáj őket nagyításban látnom. Azt hiszem, ezeknek a képeknek erős a hangulatuk, emellett hordoznak valamiféle esztétikumot, és kíváncsi vagyok másoknak is annyit jelentenek-e, mint nekem, és a környezetemben élőknek.

Pelsőczy Réka

-------

PART fotókiállítás
K.A.S. Galéria (Bp., V. Váci u. 36.), H-P: 13.00-18.00
Megnyitó: 2007. augusztus 20., hétfő, 18.00 h

süti beállítások módosítása