Bipolar - szeptember

A 2006 õszén kezdõdött, egy évig tartó német-magyar BIPOLAR programsorozat szeptemberben lezárul. Az utolsó programok egyike a berlini Schlesische 27 Internationales Jugendkunst- und Kulturzentrum, a Theater Schaubühne és a Káva Kulturális Mûhely közös rendezvénye, amelyre szeptember 14-15-én várják az érdeklõdõket.

2006-ban a Káva német partnereivel (Theater Schaubühne; Schlesische 27 Internationales Jugendkunst- und Kulturzentrum; Schloss Trebnitz Bildungs und Begegnungszentrum, Nagy Beáta) "A normalitás utáni vágy" témakörben nyert támogatást a BIPOLAR pályázaton. Azon voltunk, hogy a "Színházpedagógiai diskurzus" című, közösen megvalósított programunkban a drámapedagógia, a színházi nevelés és a színházpedagógia német-magyar kapcsolatait erősítsük a 2006/2007-es évadban.

A szakmai ismerkedés után a Káva drámatanárai 2006 őszén részt vettek a Schlesische 27 iskolakurzus programjain, novemberben a német drámapedagógusokat láttuk vendégül a Káva színházi nevelési foglalkozásain, majd februárban a Berlin melletti Schloss-Trebnitzben tartottak a Káva szakemberei színházi nevelési és dráma-kurzust az érdeklődő német pedagógusoknak és színházi szakembereknek.

Az elméleti-módszertani kapcsolatok fejlesztésén túl gyakorlati eredménye is született a közös munkának, hiszen nyáron létrejött két ifjúsági színházi előadás berlini, szlovákiai és budapesti bemutatókkal. Az előadások résztvevői berlini és mánfai fiatalok, a produkciók tervezői, előkészítői és rendezői pedig a berlini Schaubühne Színház, a Schlesische 27 Ifjúsági Centrum és a Káva Kulturális Műhely drámapedagógusai, színházpedagógusai voltak.

Szeptember 14-15-én lezárjuk a programot, megünnepeljük a sikeres és mindannyiunk számára sok örömet és szakmai fejlődést hozó közös munkát.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk a Marczibányi Téri Művelődési Központba!

- Káva Kulturális Műhely - 

Program

Szeptember 14., 15:00-19:00
Marczibányi Téri Művelődési Központ

Két berlini projekt partnerünk, Uta Plate (Nagy Beáta közreműködésével) és Ulrich Hardt (Franz Joseph Hödl közreműködésével) szeptember 14-én workshopot tart drámapedagógusoknak, ahol az érdeklődőknek továbbképzést tartanak az általuk alkalmazott színházpedagógiai, illetve drámás módszerekből. A szakmai tréningek résztvevői a tréning elvégzését igazoló oklevelet kapnak. A workshop munkanyelve: magyar.

A két workshop párhuzamosan, egy időben zajlik majd. Van még néhány hely a tréningekre, ezért aki szeretne részt venni valamelyiken, ezt a szándékát jelezze nekünk legkésőbb szeptember 12-éig a kokenyesiagi@externet.hu e-mail címen, illetve azt is jelölje meg, hogy Uta Plate vagy Ulrich Hardt workshopját választja.

Részvételi díj 500 Ft, a helyszínen fizetendő.

----

Uta Plate

A berlini Schaubühne Színház rendezője, színházpedagógusa

1999-ben csatlakozott a Schaubühne am Lehniner Platz társulatához, s így egyike lett annak a kevés oktatási szakembernek a németországi színházi életben, aki az adott színház művészi társulatának integráns részeként dolgozhat. Uta Plate a Schaubühne-ben betöltött munkája részeként workshopokat és előadás utáni beszélgetéseket tart a színház előadásaihoz kapcsolódóan, melyek során lehetőséget ad a látott darab értelmezéséhez a Schaubühne adta kontextusnak megfelelően. Gyakran dolgozik együtt iskolákkal és egyetemekkel. Új kapcsolatokat keres és alakít ki a színház előadásai számára, új nézők csoportjait toborozza az előadásokra.

Uta Plate a Zwiefachen nevű színházi társulatot is vezeti. A társulat minden évben létrehoz egy előadást, melyet a résztvevők improvizációkkal, mozgás- és írás-workshopokkal készítenek elő. Az előadást a Schaubühne stúdiójában mutatják be, majd körbeutazzák a darabbal Németországot. A társulat tagjai 16-23 év közötti fiatalok, akik mindannyian alanyai vagy alanyai voltak valamilyen szociális programnak. A 2006-2007-es évadban a társulat részt vett a Bipolar programban, melynek keretében mánfai roma fiatalokkal és a Káva drámatanáraival közösen hoztak létre nagy sikerű előadást Berlinben, Nem tarthat vissza semmi attól címmel.

A Schaubühnében végzett munkája mellett Uta Plate rendszeresen tart nemzetközi színházi és mozgás-workshopokat, pl. a chilei Santiago Egyetemen (2004), a Peking Egyemeten, Kínában (2005) és a Hellenic Theatre/Drama & Education Network (Görögország, 2006) számára.

A workshop témája:

A jelenlét művészete áll a workshop középpontjában.
A tréning elején mozdulatokat fedezünk fel, melyek segítenek abban, hogy játékos és ugyanakkor fizikai dialógus alakuljon ki a résztvevők között. Mit fejezhetek ki a testemmel, ha csak négy alap testhelyzetet használhatok (ülök, állok, sétálok, fekszem)? A test és a tér közötti kapcsolat már önmagában rendkívül erős képeket teremt. Akció és Reakció - teremts tiszta helyzeteket és lepd meg önmagad!

Következő lépésként színpadi jeleneteket alkotunk az "ülni, állni, menni, feküdni" alapelemek segítségével. A jelenetek témája kapcsolódik majd a "NICHTS HÄLT MICH DAVON AB - NEM TARTHAT VISSZA SEMMI ATTÓL" című előadás témáihoz, pl. mit vár el tőled a családod? A workshopot követő napon a résztvevők megnézhetik az előadásról készült video felvételt, és láthatják, mire jutottak a mánfai és berlini fiatalok a közös színházi munka során.

-----

Ulrich Hardt
A berlini Schlesische 27 Nemzetközi Ifjúsági Művészeti és Kulturális Központ munkatársa, rendező, drámapedagógus

Nemzetközi kulturális központként a berlini Kreuzberg negyedben a "Schlesische 27“ művészet-orientált projekteket szervez hátrányos helyzetű gyerekeknek, tinédzsereknek és fiataloknak. Az egy év alatt futó több mint 120 projekt nagy részét a berlini iskolákkal közösen valósítják meg. A művészekkel, tanárokkal és szociális munkásokkal végzett közös munka során a fiatal résztvevők különböző művészeti ágakba nyernek betekintést, pl. színház, tánc, szobrászat, fotográfia, videó.

A szervezet célja az, hogy előhívja a gyerekekben rejlő kreativitást. Itt a fiataloknak lehetőségük van belépni egy olyan új világba, amelybe nehéz körülményeik miatt máshogyan nem juthatnának be.
A berlini intézmény a tanév során minden héten vendégül lát egy iskolai osztályt, s az egy hét során különböző művészeti ágak eszközeivel, illetve az adott művészeti ágak képviselőivel járnak körül egy témát a gyerekekkel közösen. Az iskolakurzusnak nevezett program végére a résztvevő gyerekek, fiatalok az őket segítő művészekkel, pedagógusokkal közösen létrehoznak egy előadást.

A Schlesische 27 működtet egy ifjúsági színjátszó csoportot, a Diskoteater Metropolist, melynek tagjai azok közül a gyerekek, fiatalok közül kerülnek ki, akik részt vettek az intézmény valamelyik iskolakurzus programján. A DTM csoport minden évben színházi expedícióra indul, ahol az utazás, az új környezet és az előre kiválasztott téma által inspirálva létrehoznak egy színházi előadást, melyet az expedíció helyszínén és Berlinben is bemutatnak. Ezeken az expedíciókon sokszor más színházi csoportokkal közösen dolgoznak. A 2006-2007-es évadban a DTM a mánfai gyerekekkel és a Káva tagjaival közösen hozza létre az Ikarosz: Álom a repülésről című előadást. A produkció társrendezője Ulrich Hardt.

A workshop témája:

Színházi expedíció workshop
Ikarosz - Álom a repülésről
“A feltalálókedvnek gyakran a szükség ad lendületet" 

A Diskoteater Metropolis munkájának legfontosabb célja, hogy - különösen a fiatal, amatőr színjátszók esetében - különböző érzékelési, magatartásbeli, megértési mechanizmusokat indítson be a munkafolyamat során. Az alkotói folyamat során a fiatalok a nyitott (színház)termekben tudatosan alakítanak ki párbeszédet az adott téma, az új környezet, saját belső állapotuk  és annak kifejezése, az improvizációs partner és végül a publikum között. A berlini Diskoteater Metropolis által az elmúlt 10 év során kifejlesztett és alkalmazott színházi expedíció módszere ezen idő- és térbeli viszonyok kölcsönhatásának kialakításához ad keretet.
A szinházi expedíció egységbe foglalja az utazást, a kirándulásokat, a próbákat, a kutatást, a vitákat, s mindezek eredményeként létrejön egy színházi előadás, és a folyamatot lezáró közös ünneplés. A helyszín adottságai és a résztvevők életének speciális körülményei a munka szerves részévé válnak.
2007. július 7-26. között a berlini Diskoteater Metropolis (Franz Joseph Hödl és Ulrich Hardt vezetésével) és a budapesti Káva Kulturális Műhely (Gyombolai Gábor és Bori Viktor vezetésével) közösen indult színházi expedícióra a szlovákiai Martosra, ahol magyar, német és lengyel fiatalokkal közösen görög mítoszokkal dolgoztak, különös figyelmet fordítva az Ikarosz bukásáról, illetve a Minotauruszról és a knosszoszi labirintusról szóló történetekre. A workshop ezt a konkrét színházi expedíciót alapul véve ismerteti meg a résztvevőkkel a színházi expedíció módszerének legfontosabb elemeit (tréning, improvizáció, szöveg, zene, tánc és ritmus, kutatás).

Szeptember 15.. 14:00-19:00
Marczibányi Téri Művelődési Központ

- A vendégeket és a program résztvevőit köszönti Takács Gábor (Káva Kulturális Műhely) és Ulrich Hardt (Schlesische 27 Internationales Jugendkunst- und Kulturzentrum)

- Ikarosz: Álom a repülésről - werkfilm (Az előadás a berlini Diskoteater Metropolis diákszínjátszóinak és drámapedagógusainak, a mánfai Collegium Martineum diákszínjátszóinak és a Káva Kulturális Műhely színész-drámatanárainak közreműködésével készült)

Ulrich Hardt rövid előadása az Ikarosz: Álom a repülésről című produkció létrejöttének tapasztalatairól

- Ikarosz: Álom a repülésről - a budapesti nyári premierről készült film vetítése

- Előadás és pódiumbeszélgetés a nemzetközi ifjúsági kulturális, művészeti programok jelentőségéről és hatásairól, illetve a Diskurzus a színházpedagógiáról című programsorozat tapasztalatairól (előadó és a beszélgetés moderátora: Deme János szociológus)

- Nem tarthat vissza semmi attól... - werkfilm (Az előadás a berlini Zwiefachen csoport diákszínjátszóinak, Uta Plate és Nagy Beáta színházpedagógusoknak, a mánfai Collegium Martineum diákszínjátszóinak, valamint a Káva Kulturális Műhely színész-drámatanárainak közreműködésével készült.)

Uta Plate rövid előadása a Nem tarthat vissza semmi attól... című produkció létrejöttének tapasztalatairól

- Nem tarthat vissza semmi attól... - a berlini nyári premierről készült film vetítése

Forrás: Káva Kulturális Műhely

süti beállítások módosítása