Műhelybelépő

A szinhaz.hu oldalán az elkövetkezõ hónapokban idõrõl-idõre felbukkannak majd a Hajónapló Mûhely 6. tagjainak írásai. Azt reméljük, frissek, érdekesek, olvashatóak, szándékunk szerint szakszerûek tudunk majd lenni, és kölcsönösen segíthetjük egymást: a szinhaz.hu egy cseppet megújulhat, a kortárs magyar színházi történésekrõl nemcsak a beérkezettek tekintélyt parancsoló, súlyos írásait kölcsönözheti más lapoktól, nemcsak a színházak sajtós PR-anyagait teheti közzé, de a huszonéves korosztály sajátos szemléletét, színházat (még) szeretõ lelkesedését, gyors reakciókészségét kaphatja meg egy kísérlet erejéig.

Egyszóval új profilt nyerhet; miközben az írással kacérkodó, még kezdő műhelyesek publikálási lehetőséget kapva élesben próbálhatják ki magukat. S ha a kísérlet beválik, legfőbb nyertes az olvasó lesz, aki ha oly elvetemült színházlátogató, hogy még olvasni is szeret kedves műfajáról, hát itt megteheti, mégpedig kortársaitól - mert el ne felejtsük, a honlap olvasóinak többsége fiatal. Rájuk nem kell alulról pislogva áhítattal bámulnia, sőt, akiket sikerületlen szövegeikkel együtt akár melegebb égtájakra küldhet, de akikkel együtt örülhet is, mert egyetért velük; mert vitatkozik velük; mert tetszik egy-egy szerencsésen megfogalmazott sor vagy akár szövegegész... Mert együtt szerethetjük a színházat.
A Hajónapló Műhelyt 1996-ban hozta létre alulírott Bérczes László és Nánay István, célunk az volt, hogy az elmúlt évtizedben felbukkant erős tehetségű színházi rendező- színész-generációval együtt (szerencsére hosszú a névsor Nováktól Szászig, Trilltől Láng Annamariig, Schillingtől Alföldiig, Bogdántól Fullajtárig, Bodótól Vidnyánszkyig, Balázstól Zsótérig és tovább...) felnőjön egy velük rokon szemléletű, friss és bátor kritikusnemzedék. A 6. szám azt jelzi, hogy az idén a kétéves kurzus hatodik csapatával tanuljuk együtt a színházat, bár azt reméljük, egy-két régi diák (Sebők Bori, Kelemen Orsi, Trifonov Dóra...) és diáktanár (Tompa Andrea, Jászay Tamás...) is bekapcsolódik majd a munkába, ahogyan a szinhaz.hu-n bemutatkozó alkalmi szerkesztőségünk vezetését is egykori műhelyesre, Miklós Melániára bíztuk. Hát akkor induljunk, készüljünk, lássuk, miből lesz a cserebogár.


 Bérczes László

 Nánay István

 

 

 

süti beállítások módosítása