Design szak Békéscsabán

A régióban egyedülálló és hazánkban is igazi ritkaságnak számító képzést indít be idén szeptembertõl a Békés Megyei Jókai Színház berkein belül mûködõ Fiatal Színházmûvészekért Alapítvány színi iskolája.

A kétéves, érettségi utáni képzés keretében elvégezhető "dizájn szak" záróvizsgája után díszlet- és jelmeztervezői asszisztensként helyezkedhetnek majd el a színház és a filmművészet iránt érdeklődők.
— A képzés kialakítása során az volt számunkra legfontosabb, hogy a hozzánk járó diákok minél többet legyenek tűzközelben, tehát az oktatás gyakorlati része dominál a tantervben. Ehhez kiváló lehetőséget nyújt mind a megyei teátrum, mind a bábszínház, hiszen hallgatóink bejárhatnak a próbákra, a színfalak mögül figyelhetik az alkotás folyamatát — mutatta be elképzeléseiket Deák Réka, a képzés egyik kitalálója, leendő oktató. Kifejtette, az elméleti tantárgyakat sem hanyagolják el, a gyerekek a dramaturgiától kezdve a színház- illetve drámatörténeten át egészen a viselet- és környezetkultúráig szinte mindennel megismerkedhetnek tanulmányaik során. A második évfolyamon a diákok már specializálódhatnak is, ki-ki a kedvének és tehetségének megfelelő területet választhatja. (A beiratkozók a későbbiekben az alábbi szakmákból tallózhatnak: díszlet-kivitelező, jelmez-kivitelező, jelmeztár-vezető, színházi kelléktervező és kivitelező, színházi fejdísz- és kalaptervező, kivitelező, arc- és testplasztika tervező, kivitelező, Bábkészítő).
'Tanulóink neves hazai és külföldi szakemberek mellett asszisztálhatnak, leshetik el hivatásuk alapjait. Többek között kurzusokat tart majd Székely László, Jászai-díjas érdemes művész, vagy éppen a kiváló tehetségű Greinfeinstein János, aki a országszerte ismert karitatív kezdeményezés, a bohócdoktorok művészeti vezetője. A külföldiek közül Howard Lloydot említeném, az ő neve szintén garancia a színvonalas szakmai munkára' — mutatott be néhány oktatót Deák Réka.
A képzésre a Békés megyei Jókai Színházban vagy az intézmény honlapján lehet jelentkezni.


Deák Réka


Forrás: Jókai Színház, Békéscsaba

süti beállítások módosítása