Albérleti színjáték

Újraértelmezett formában egy teljes második felvonással bõvülve vár a bemutatóra, szeptember 18-án Pécsett  a Janus Egyetemi Színházban a régi szereplõgárdával egy régi-új elõadás. Rosanna Clarteda: Albérleti színjáték. Egy hét története KÉT részben.

Rosanna Clarteda Albérleti színjáték című műve 2004-ben került színpadra Pécsett a Nemzeti Színház Stúdiójában. Ez a javarészt improvizációkra épülő előadás, később átkerült a Janus Egyetemi Színházba, ahol aztán, bár ritkán, de az elmúlt években folyamatosan műsoron volt, majd műsorára tűzte a budapesti Szkéné is. A mai színházi helyzet csodája, hogy az előadás még életben van. Életben van, sőt...
Történt egyszer, hogy a hattagú színészcsapat egyik tagja éppen Spanyolországban nyaralt, amikor egy különös véletlen pecsételte meg a "társulat" további sorsát, és mivel a különös véletlenekben manapság ösztönszerűen jobban bízunk, talán ebben az esetben sem érdemes figyelmen kívül hagyni ezt a későbbieket igencsak meghatározó eseményt.
Éjszaka a tengerparton. Szereplőnk, enyhe és legális illumináltságában úgy döntött, hogy a tengerpart felé veszi az irányt. Már érlelődni kezdett a gondolat, hogy a nap, akárcsak valahol Közép-Európában a már ismert megengedett és elvárt eseménytelenségben érjen véget, amikor a távolban egy igencsak vonzó és különös látomás közeledett ismerősünk felé. Bokáig a vízben, feltűrt nadrágjában és kinyúlt, hosszú ujjú ingében, egy magányos nőalak közeledett a zúgó tenger, hullámok által verdesett partján, sok ezer fényévre a csillagok alatt, eme évezred egy napján, amikor is történetünk éppen zajlik. A két alak, mintegy szükségszerűen egybeforrt a távoli szemlélő számára, a hullámok őrjöngő nyugalma által kísérve, mindez mégis a verbalitás szánalmas, ám nélkülözhetetlen eszköze által történt meg, bizonyos közelséggé küzdve a hatalmas távolságot, ami két nemzet, de leginkább két ember között tátong manapság. Az angol nyelv már-már alkalmatlannak bizonyult ebben a fölöttébb alkalmas helyzetben, amikor az egyszerű és őszinte bemutatkozás meghozta a csodát. Rosanna Clarteda a spanyol tengerparton találkozott az Albérleti színjáték egyik szereplőjével. Nincs fényreklám és nincs bulvárkörítés, csak ez a pár szó itt és most. Mégis megtörtént. Ők ketten, ott és akkor beszélgettek. Sok mindenről. Egy darabról, az előadásról, a múltról és a jelenről. És a folytatásról. Az Albérleti színjáték mára teljes darab. A "társulat" a mai "színházi helyzetre" ügyet sem vetve, hétvégéken és szünnapokon, nyarat és éjszakákat elfelejtve továbbgondolta ennek a feltűrt nadrágú tengerparti lánynak a gondolatait és 2007 őszén mintha ismét ott állnánk a kezdeteknél, az előadás újraértelmezett formában egy teljes második felvonással bővülve vár a bemutatóra, szeptember 18-án Pécsett  a JESZ-ben a régi szereplőgárdával egy régi-új előadással. Rosanna Clarteda: Albérleti színjáték. Egy hét története KÉT részben.


--------
Hétvége
Albérleti színjáték
Bemutató. 2007. október 18.

Szereplők
Sztankay Orsolya, Mészáros Sára,
Köles Ferenc, Ottlik Ádám, Ács Norbert

műszak: Regényi Gábor, Tolnay Donát
jelmez: Kovalcsik Anikó
rendezte: Szabó Máté

Forrás: JESZ

süti beállítások módosítása