Dobozy Borbála csembalóestje

Dobozy Borbála az 1980-as évek óta a magyarországi régizene-játszás egyik kiemelkedõ képviselõje. Két éven át vendéghallgatóként látogatta Sebestyén János csembalóóráit a budapesti Zeneakadémián, de felsõfokú csembalótanulmányait Pozsonyban kezdte, a ma már legendás Zuzana Rù¾ièková osztályában.

Kitüntetéses diplomáját a prágai Zeneakadémián szerezte 1980-ban, majd a zürichi Zeneakadémián és a salzburgi Mozarteumban Nikolaus Harnoncourtnál és Johann Sonnleitnernél végezte posztgraduális tanulmányait. A nemzetközi zenei élet figyelmét a brugge-i csembalóverseny egyik díjnyerteseként hívta fel magára 1983-ban. Európa legtöbb országában és a tengerentúlon is koncertezik, rádió- és lemezfelvételeket készít; Gottlieb Muffat műveit tartalmazó albuma 1992-ben elnyerte a Német Lemezkritikusok Díját. A Magyar Bach Társaság alapító tagja és kuratóriumának elnöke, és az ő irányításával alakult meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szegedi tagozatának csembaló tanszaka.
Szintén Pozsonyból indult a ma már Európa-szerte jól ismert Musica Aeterna. Az együttes Ján Albrecht neves szlovák zenetörténész kezdeményezésére alakult meg 1973-ban, tagjai 1989 óta korhű hangszereken játszanak. Repertoárjuk magját közép-európai zeneművek alkotják; bizonyos értelemben ilyenek a koncerten hallható Haydn-concertók is, hiszen azokat a zeneszerző az Esterházy család udvari komponistájaként írta. A számos díjnyertes felvételt készített zenekar 1986 óta a Szlovák Filharmónia kebelében működik, és olyan világhírű muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Edward Higginbottom, Andrew Parrott, Christophe Rousset és Simon Standage. Művészeti vezetője Peter Zajíček hegedűművész, aki Szlovákia egyik legelismertebb régi zenésze, és nevéhez zenetörténészként is fontos kutatások fűződnek.

Közreműködik: Kállay Katalin, Kállay Gábor - blockflöte, Kertész Ildikó - barokk fuvola, Musica Aeterna, Pozsony (művészeti vezető: Peter Zajíček)
J. S. Bach: IV. Brandenburgi verseny, BWV 1049
J. S. Bach: V. Brandenburgi verseny, BWV 1050
Haydn: F-dúr csembalóverseny, Hob. XVIII:3
Haydn: F-dúr kettősverseny hegedűre, csembalóra és vonószenekarra, Hob. XVIII:6

Szeptember 17., hétfő 19.30
Fesztivál Színház

süti beállítások módosítása