BITEF, Belgrád

Hatalmas, színházfalakat repesztõ, sok perces ováció kísérte sikert aratott a Katona József Színház Ledaráltakeltûntem címû produkciója a neves belgrádi színházi fesztiválon, az idén negyvenegyedszer megtartott BITEF-en.

A Bodó Viktor rendezte, Franz Kafka A per című regényét alapul felhasználó produkciót máris a nagydíj egyik várományosának tekintik, pedig a fesztivál csak néhány napja kezdődött, s szeptember 30-ig tart. A házigazdákon kívül 8 ország színházi társulatai vesznek részt rajta: finnek, horvátok, izraeliek, magyarok, németek, olaszok, oroszok, szlovének.

Ebben a minden évben kivételesen erős mezőnyben a Katona József Színház már kétszer nyerte el a nagydíjat - Gogol A revizorjával és Csehov Három nővérével -, tavaly pedig a Krétakör Színház volt a győztes Siráj című előadásával.

A vasárnap és hétfőn előadott Ledaráltakeltűntemmel a Katona társulatának sikerült újból lenyűgöznie a belgrádi közönséget, amely percekig, felállva tapsolt és brávózott a kimerítő (szünettel együtt három órás) előadás végén. A tapsolva skandálók nemcsak a más elfoglaltsága miatt jelen lenni nem tudó Bodó Viktor rendező nevét ismételték hosszan, hanem a megdöbbentő színpadképeket produkáló Bagossy Levente díszlettervezőét is.

A legnagyobb példányszámú belgrádi lap, a Vecernje Novosti kritikusa csak azt sajnálta, hogy nem volt ott több szerb színész az előadáson, hogy látták volna, mekkora és milyen minőségű fizikai felkészültséggel, szakmai tudással, színészi technikával játszanak a szomszédos országból jött kollégáik. A produkció kiemelkedő erényei között említette, hogy mindössze két hónapnyi próba alatt jött létre, a rendező maga választotta hozzá a zenét és csinálta meg a koreográfiát, s a színészek improvizációjának köszönhetően minden előadás felér egy premierrel.

A Szerbiában színházi idolként tisztelt, legendás hírű színész és rendező, Jovan Cirilovic, aki évek óta a BITEF műsorának szuverén, senki által nem korlátozott összeállítója, s csak olyan előadásokat hív meg a fesztiválra, amelyeket látott, 179 újítást számolt össze a Katona József Színház belgrádi előadásában a budapestihez képest.
 

forrás: hirado.hu/MTI 
 

süti beállítások módosítása