Divat(szín)ház a Merlinben

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 2007. szeptemberétõl, havi egy alkalommal, minden hónap utolsó hétfõjén új szakmai programsorozatot indít el: DIVAT(SZÍN)HÁZ azaz a színházi divattól a divatházon át a divatszínházig címmel.
A program nem más, mint egy hagyományostól eltérõ beszélgetés-sorozat, meghívott vendégekkel, mûvészekkel, akik nemcsak beszélnek munkáikról, hanem mindazt vetítéssel, kamara-kiállítással s akár divat- vagy jelmezbemutatóval is illusztrálják.

Témája pedig nem más, mint a színházi világ egyik talán legpopulárisabb, mégis rendkívül színvonalas és több művészeti ághoz is kapcsolódó területe, a színpadi látvány, s azon belül is a színházi jelmez, egy újfajta megközelítésből vizsgálva.
Középpontjában a színházi kosztüm és az öltözködési divat kapcsolata áll, annak közös és eltérő vonásai, a két kulturális rendszer: színház és divat egymáshoz való viszonya, kölcsönhatása.
Mi hat mire? A színház az öltözködési kultúrára, vagy az utcai divat a színpadi jelmezre?
A 19. században, amikor a jelmeztervezés még nem volt ismert szakma, s a színházi kosztümök is a legrangosabb divatszalonokban készültek, elfogadott tény volt az is, hogy a szerződtetett színésznő saját ruhatárral rendelkezzen, s a "korhű" darabokban önállóan készíttetett toilettjeit mutassa be a színpadon a nagyközönségnek. A 20. század közepétől dolgoztak csak a mai értelemben vett, elismert jelmeztervezők, akik általában a bemutatott darab korához illő színházi jelmezeket készítettek a szereplők karakterének és a rendezői igénynek megfelelően.
A 20. század és 21. század fordulóján a színházakból egyre inkább letűnnek, s idejét múlttá válnak a nagy-kosztümös jelmezek, s a jelmeztárakba már az utcai viselet divatos darabjai kerülnek a farmertől kezdve a bőrkabáton át a kétrészes kosztümökig.
Az elmúlt években több olyan hagyományostól eltérő, "összművészeti" produkcióval is találkozhattunk, amelyek éppen speciális jellegüknél fogva sem a színművészet, sem a konvencionális értelemben vett divatbemutató műfajába nem sorolhatók egyértelműen. Ezek a produkciók divattervezők és jelmeztervezők nevéhez egyaránt fűződhetnek. Ugyanígy előfordult már az is, hogy ismert divattervezők neve jelent meg egy-egy színlapon, mint az előadás látvány-, vagy jelmeztervezője. De az sem meglepő, ha a színpadon a színészek jelmezei egységes forma- és színvilágukkal szinte önálló kollekciót alkotnak.
Minderről hogyan vélekednek történészek, elméletírók, gyakorlott divattervezők, jelmeztervezők?
Meghívott vendégeink között lesznek azok a népszerű jelmeztervezők, akik egy-egy előadás látványvilágának megvalósításához divattervezési módszerekkel azonos szabásvonal vagy anyag felhasználásával szinte ruhakollekciókat készítenek. Elemzés alá vesszük az idei évadban színpadra állított divat- és látványszínházi produkciókat. Ízelítőt adunk azon ismert divattervezők nagyszabású bemutatóiból, amelyek teátrális eszközeikkel igazi színházi élményt nyújtanak. Betekintünk azon előadások kulissza titkaiba, amelyeknek jelmezeit divattervezők készítették el. S mindennek történeti és elméleti hátteréről kérdezünk meg szakembereket, kutatókat, történészeket. Helyet adunk a különböző művészeti és divatiskolák oktatóinak és tanulóinak a bemutatkozásra, valamint a szakterületen nemrég megjelent vagy kiadásra váró kiadványok, lapok népszerűsítésének.
Mindezt az érintett előadások vetítésével, az említett ruhák és jelmezek kiállításával valamint rövid divat- és jelmezbemutatóval tesszük még látványosabbá és élvezetesebbé.
A programsorozatnak a Merlin Nemzetközi Színház Klubja ad otthont. (Cím: 1052 Bp., Gerlóczy u. 4.)

Partnereink:
OSZMI, Merlin Színház, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Oktatási és kulturális Minisztérium, BDI, Színház.hu, Filmworks, Kulturpont Iroda, Kultur.hu, Terasz.hu, Kultissimo, Z'artkor, Metro.hu, Divatmarketing, MTV, Duna TV
 
  


P R O G R A M

• 2007. szeptember 24. hétfő, 17.00 - 19.00 óra
Merlin Nemzetközi Színház, Klub
(1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.)

- Szűcs Edit és a Természetes Vészek Kollektíva Lélekhám "testmaszkok" című látványszínháza kapcsán, jelmezekkel, vetítéssel illusztrált beszélgetés az alkotókkal.

Vendégeink: Szűcs Edit (látványtervező), Kántor Kata (koreográfus) és Árvai György (rendező)
Moderátor: Kulcsár Viktória (OSZMI) és Németh Ákos (író, rendező)

ELMARAD!!!

A fenti program a meghívott alkotók váratlan egyéb elkötelezettsége miatt elmarad!
A programváltozásért szíves megértésüket és elnézésüket kérjük. Az új időpontról hamarosan tájékoztatjuk.
Találkozunk októberben!


2007. október 29. hétfő, 17.00 - 19.00 óra
Merlin Nemzetközi Színház, Klub
(1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.)

- S. Hegyi Lucia, divattervező (Luan by Lucia Divatház) Freskó című divatbemutatója kapcsán ruhakölteményekkel és vetítéssel illusztrált beszélgetés az alkotókkal.

Vendégeink: S. Hegyi Lucia (divattervező), Németh Ákos (rendező)
Moderátor: Kulcsár Viktória (OSZMI)

• 2007. november 26. hétfő, 17.00 - 19.00 óra
Merlin Nemzetközi Színház, Klub
(1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.)

Szakmai kerekasztal
a színházi látvány és a divat kapcsolatáról, a szakma jelenéről, szervezetek, intézmények és szakemberek szemszögéből.

Vendégeink: Csipes Antal (iparművész), F. Dózsa Katalin (művészettörténész), valamint szakmai szervezetek (Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága, Magyar Divat Szövetség, Magyar Divat Intézet) képviselői
Moderátor: Kulcsár Viktória (OSZMI)

Forrás:OSZMI

süti beállítások módosítása