Évadnyitó sajtótájékoztató

Zsúfolásig megtelt az Új Színház stúdiószínpada a társulat évadnyitó sajtótájékoztatóján. Márta István igazgató látványos power point prezentáció keretében beszámolt az Új Színház elmúlt esztendejérõl, valamint ismertette a 2007/8-as évad terveit.
Megtudhattuk, hogy elsõként november 9-én Nagy Ignác és Parti Nagy Lajos Tisztújítás címû darabját mutatják be Szinetár Miklós rendezésében, az olvasópróbát éppen a sajtótájékoztató után tartotta a társulat.

Aztán februárban Rudolf Péter az Üvegtigris ötletgárdájával, a nyolc férfi és nyolc női színészt is aktívan bevonva viszi színre a Keleti pu. című előadást, amely a filmhez hasonlóan epizódok sorozatából áll. Áprilisban Valló Péter rendezi a Don Qujotét, Hirtling Istvánnal a címszerepben, Sancho Panzát  Rudolf  Péter alakítja. Szintén áprilisban lesz a premierje Mayenburg A csúnya című darabjának, melyet Szabó Máté rendez, Gáspár Sándorral a főszerepben. Évad végén pedig Pelsőczy Réka az irányításával dolgozó nyolc színésznő saját életútjukból merített improvizációkra épülő előadást állít össze Új nők címmel. A stúdióban csak az előbemutatóra kerül sor, a premiert a Művészetek Völgyében tartják.
Márta beszélt a Kőfal pálya pályázat sikeréről, hiszen 88 pályamű érkezett be az alternatív társulatoktól. Az értékelés szakmailag hiteles zsűri közreműködésével javában zajlik. A győztes március elején léphet színpadra.
Két díjat is átadtak: a Kortina díjat Fichter Ágnes, a kellékesek vezetője, míg az elmúlt évadban nyújtott kiemelkedő színészi munkájáért járó Paulay Ede-díjat Kovács Krisztián vehette át, a tásulat titkos szavazatai alapján.

Márta István igazgató szólt arról, hogy mandátuma 2008. január 31-én jár le. Hozzátette: nem lehet tudni, írnak-e ki pályázatot a teátrum vezetésére, hiszen a közhasznú társaságok esetében a pályáztatás nem kötelező. Ha felkérik a vezetésre, tovább vezeti a színházat, ha pályázatot írnak ki az igazgatói posztra, pályázik.

Forrás: Új Színház
Fotók: Kassay Róbert

süti beállítások módosítása