Háy-bemutató a Duna TV-ben

Szeptember 21-én tûzi mûsorára a Duna Televízió A Pityu bácsi fia címû tragikomédiát Bérczes László rendezésében. A Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház elõadásában Trill Zsolt, Tóth László és Szûcs Nelli alakítják a fõbb szerepeket.


Trill Zsolt, Tóth László és Szűcs Nelli

Háy János a kortárs magyar dráma (próza és költészet) kiemelkedő alakja. Korábbi drámái sorra nyerték a díjakat, Lengyelországban immár a legnépszerűbb magyar szerző, sikeres felolvasószínházi esteket tartott Olaszországban, Németországban, Angliában, az Egyesült Államokban.

A Pityu bácsi fia című alkotás tragikomédia a kisemberről: még kötődik a természethez, még része a világnak, közvetlen kapcsolatot tart a földdel, az éggel, a másik emberrel. De már hasad ketté, hogy lépést tartson a "szép, új világgal", az őrült tempójú 21. századdal. De még mielőtt elveszíti önmagát, naivan megkérdezi: mivégre ez az egész?


Szűcs Nelli

1972-ben járunk, a 2-es metró átadásának évében. A történet szerint Pityu bácsi, a vidéki melós felköltözik a nagyvárosba, hogy újra cserélje régi otthonát. De elveszít mindent.  Az előadást frenetikus humor, szeretet és fájdalom jellemzi. Tőmondatos, közérthető, árnyalt, gazdag, kacagtató és sírnivaló.

"...a beregszászi Illyés Gyula Színház, illetve a Thália Színház közös produkciójaként bemutatott előadás is a legjobb az általam korábban látott Háy-produkciók közül. Hogy ez a rendező Bérczes László pontos elemzésének vagy a szinte optimális szereposztásnak köszönhető-e, nem tudom; a legvalószínűbb, hogy a kettőnek együtt. Bérczes szűkszavúan és gazdaságosan jeleníti meg a stúdióban a darabot." (Koltai Tamás - Élet és Irodalom)


Trill Zsolt, Tóth László

HÁY JÁNOS: A PITYU BÁCSI FIA
-
ördögjáték egy részben -
játszódik 1972-ben
ősbemutató

Pityu (negyvenes, Budapestre költözött férfi): Trill Zsolt
Jani (negyvenes vidéki férfi, Pityu unokatestvére): Tóth László
Marika (Jani felesége): Szűcs Nelli
Gyerek (tizennégy éves fiú, Jani és Marika fia): Koloszár András
Laci (tizennégy éves vidéki fiú, a Gyerek haverja): Bíró Gyula
A Pityu bácsi fia (tizennégy éves budapesti fiú): Fehér László

Díszlettervező: Sárkány Sándor
Jelmeztervező: Csolti Klára
Zeneszerző: Alexander Balanescu

Rendező: Bérczes László


 Szűcs Nelli , Tóth László

Németh Zsófia
A felvételeket Nehéz Andrea készítette

 

süti beállítások módosítása