Nemzetközi szeminárium

A 6. Kortárs Drámafesztivál Budapest keretében nemzetközi szemináriumot szervezünk Dráma és posztdramatikus színház címmel magyar, német és közép-kelet európai fiatal kritikusok, dramaturgok, rendezõk valamint színházelmélettel foglalkozó fiatal szakemberek számára.

A szemináriumot Prof. Dr. Hans-Thies Lehmann, a posztdramatikus színház elméletének kidolgozója, a majna-frankfurti J.W. Goethe Egyetem Színház-, Film- és Médiatudományi Intézetének professzora, a Hessische Theaterakademie dramaturgia szakának alapító-igazgatója fogja vezetni.

A szeminárium, hazánkban egyedülálló módon, különböző országokból érkező fiatal elméleti és gyakorló színházi szakemberek részvételével szeretné feltérképezni a kortárs dráma és színház alapvető kérdéseit. A fesztiválon látható előadásokat a résztvevők rövid referátumokban elemzik, így lehetőségük nyílik elméleti és gyakorlati kérdések összekapcsolására (az előadás viszonya a szöveghez, dramaturgia, a közönség és színpad párbeszéde, a kritika kérdése stb.).

A beszélgetéseket azoknak a kísérleti, alternatív esztétikáknak a bemutatásával és megvitatásával egészítjük ki, melyeket Hans-Thies Lehmann a "posztdramatikus színház“ elnevezés alatt foglal össze. Ezek a kísérletek az 1960-as évek végének politikai, esztétikai és a médiakultúrát érintő változásaival összefüggésben jöttek létre és a drámai szöveg központi szerepét kérdőjelezték meg. Olyan különböző gyökerekkel rendelkező és eltérő dramaturgiákkal dolgozó alkotók sorolhatók ide mint Robert Wilson, Jan Fabre, Peter Brook, Anatolij Vasziljev, Tadeusz Kantor, Robert Lepage, Pina Bausch, Frank Castorf vagy Silviu Purcarete.

Közép-Kelet-Európában a drámát szkeptikusan kezelő esztétikák nehezebben nyernek létjogosultságot, ma is többnyire inkább marginális jelenségként tartják őket számon. A visegrádi országok mindegyikéből színházi szakértőket hívunk meg, akik a témát saját szemszögükből fogják bemutatni. A vitákra, beszélgetésekre elhívjuk egyes hazai és a külföldi előadások alkotóit is.
A szeminárium munkanyelve előreláthatólag az angol vagy a német lesz (a résztvevők nyelvismeretének függvényében). A résztvevők a fesztivál programjait ingyenesen látogathatják. Szállást, útiköltséget sajnos nem tudunk biztosítani.

Jelentkezés:

A szeminárium létszáma korlátozott, ezért elsősorban olyan fiatal színházi emberek (végzős egyetemisták, doktoranduszok, kritikusok, rendezők, dramaturgok) jelentkezését várjuk, akiknek érdeklődési területe a posztdramatikus esztétikához kapcsolódik.

A pályázathoz kérjük csatolni: szakmai önéletrajz és motivációs levél.
Kérjük, hogy feltétlenül adják meg, milyen idegen nyelveken beszélnek tárgyalási szinten! 

A pályázatokat a info@dramafestival.hu címre várjuk.
Program-koordinátor: Berecz Zsuzsa
Munkatárs (OSZMI): Czékmány Anna

A szeminárium időpontja: 2007. november 24 - november 30.

A jelentkezés határideje: 2007. október 1.

A kiválasztott résztvevőket 2007. október 15-ig értesítjük!

A szemináriumot a Creatív Média Színházi Ügynökség (a Kortárs Drámafesztivál Budapest rendezője) szervezi a következő partnerekkel együttműködésben: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, pozsonyi Színművészeti Főiskola (VSMU), Prágai Színművészeti Akadémia (DAMU) színházi kara valamint a krakkói Jagelló Egyetem drámatanszéke.

Támogatóink: Nemzeti Kulturális Alap, budapesti Goethe Intézet

Kortárs Drámafesztivál Budapest
1094 Budapest, Bokréta u. 10. I./1.
Tel.: +361-786-2933
Skype: cdf_budapest


Kapcsolódó cikk:

 

süti beállítások módosítása