A Negyednégy Színház

Az idei évben Európa Kulturális Fõvárosa címet viselõ Nagyszeben augusztus folyamán adott otthont az Ars Hungarica elnevezésû egyhetes rendezvénysorozatnak, melyben színházi elõadásként a Negyednégy Színház képviselte hazánkat Tennessee Williams: Üvegfigurák címû darabjával.

 

A fiatal, ígéretes pályakezdőkből álló társulat idén nyáron zárta első évadját, melynek megkoronázása volt a nagyszebeni fellépés. A társulat ars poeticája a klasszikus színházi értékek megőrzése, valamint a határon túli magyarsággal való kulturális kapcsolat ápolása. Az Üvegfigurákat Szegeden kezdték játszani, majd folyamatosan színpadra léptek a budapesti közönség előtt is. Tavaly ősszel az ’56-os forradalom emlékére Prágában léptek fel versekkel, sanzonokkal.

Mindannyiuk számára óriási megtiszteltetés volt a negyszebeni felkérés. Az előadásra augusztus 23-án, a Radu Stanca Nemzeti Színházban került sor. A vendégjáték támogatói a Színházi Dolgozók Szakszervezete és Szeged Város Önkormányzata voltak. A darabot kulcsmondatos feliratozással (román és angol nyelven), magyarul adták elő, rendkívül vegyes közönség előtt, mivel a produkcióra nemcsak az erdélyi magyarok, de a románok, németek, japánok is kíváncsiak voltak. Az előadás végén a teltháznyi közönség vastapssal ünnepelte a résztvevőket: Simó Zsófit, Réti Barnabást (aki egyben a darab rendezője), Halász Melindát, Pinczés Attilát, valamint a kulisszák mögötti munka java részét felvállaló Pálfi Tímeát.

A csapat továbbra is nagy hangsúlyt kíván fektetni a határon túli fellépésekre. Jelenleg második évaduk kezdését készítik elő a fővárosban, és alkalmanként vidéken is tartanak majd vendégjátékokat. Az idei szezonban három új produkciót terveznek az Üvegfigurák mellé, köztük Molnár Ferenc klasszikusát, Az Ördögöt; valamint két magyarországi ősbemutatót az angol kortárs dráma terméséből.

 

Forrás: Negyednégy Színház

süti beállítások módosítása