Hirtling és Mihályfi thrillerben

A Démonológia után újra kísértethistória színhelye a Vidám Színpad. Ezúttal azonban nem fakadnak dalra a lidércek, színtiszta prózáról van szó.


Jelenet a pórbáról
Mihályfi Balázs és Hirtling István

Ijesztgetést, hátborzongatást legfeljebb a baljós hangeffektek okozhatnak. Vámpírok sincsenek a színen, maximum az egyik főszereplő, Mihályfi Balázs szívja a súgó vérét - a szövegért. Ezt persze, csak a poén kedvéért jegyzem meg, hiszen kifejezetten kellemes, mi több, szellemes légkörben zajlik a próba. Ám előtte még - kiegészülve a másik főszereplővel, Hirtling Istvánnal - néhány szót váltunk az Asszony feketében című thrillerről, amelyet Susan Hill regénye nyomán Stephen Mallatrat alkalmazott színpadra, s október 1-én lesz a bemutatója Magács László rendezésében. Tudnivaló továbbá, hogy a produkció magánszínházi vállalkozásban, a Sawyer Miller Group támogatásával valósulhat meg.
Mihályfi Balázs kezdetben a kételyeiről beszél. "Amikor elolvastam a darabot, először megrettentem. Angliában játszódik, egy olyan kultúrkörben, ahol a horror műfajnak, a szellemek, mumusok világának hagyománya van. Hogyan lehet ezt idehaza létrehozni. És ki fogja megnézni?" Hirtling derűlátóbb. "Ez az előadás Londonban húsz éve folyamatos siker. S bizonyára rendelkezik olyan közönségvonzó erővel, ami a hihetetlen érdeklődést fönntartja. Balázs egy színészt, jómagam pedig egy ügyvédet játszom benne. A két ember nagyon mélyen megél és megszenved egy történetet, amit az ügyvéd szállít ebbe a kapcsolatba, s a színész segít neki feldolgozni a traumát". Rejtélyes ügy, annyi szent. Hát még ha azzal bonyolítom, hogy Hirtling számtalan átváltozáson megy át, figuráról figurára. "Itt minden ránk van bízva. Puritán színpad, két szék, egy láda, pár ruhadarab, néhány kellék, semmi egyéb. Ez nagy szabadságot, de nagy kötöttséget is jelent egyúttal". Mihályfi hozzáteszi, hogy ez az első színpadi találkozásuk, de hamar összerázódtak, olyan, mintha húsz éve együtt dolgoznának. "Van egy ügy, amelyet mindketten szeretnénk megoldani. S miután nagyon nagy az egymásrautaltság, itt a profizmus diktál". Hirtling kolléga egyetért. "Nem tépelődve, marcangolva magunkat próbálunk. Adja magát a darab. A feladat inkább az akciók lebonyolításában, a hangulatok hiteles megteremtésében, a játékok egymás mellé illesztgetésében jelentkezik". Ami pedig a mű humorát illeti, úgy véli, e furcsa, misztikus história mosolyt csalhat a közönség ajkára, de aki röhögve akar kikapcsolódni, annak egy másik előadást ajánl. "A mi célunk - a nézők figyelmét rendületlenül fenntartva - elmesélni ezt a történetet, hogy a jelenet-mozaikokat összerakva, be tudjuk terelni őket a mi utcánkba. Amit úgy hívnak: Színház. Szeretnénk megmutatni, a Színház mire képes. Hogy a színész-iparos ember micsoda dolgokra képes!"

forrás: Vidám Színpad/Pesti Műsor

-------

Asszony feketében
- krimi -
szereplők:
Hirtling István
Mihályfi Balázs

Rendező: Magács László

Bemutató: 2007. október 1. 19:30 Vidám Színpad

 


Jelenet a pórbáról
Mihályfi Balázs és Hirtling István

süti beállítások módosítása