Varázslatos Hófehérke

Az idén 55 éves Komáromi Jókai Színház október 5-én gyermekek, felnõttek számára bemutatja a Hófehérke meg a törpék címû mese-operettet két felvonásban.
Tóth Tibor, a színház igazgatója nem szokványos, kötelezõen bemutatandó gyermekelõadást szeretne. A határontúli teátrum  energiát nem kímélve állítja színpadra a mûvet.

13 színész, gyerekszereplő, táncosok,  valódi varázslat, illuzionista trükkök teszik feledhetetlenné (a muzsika mellett) a produkciót.
A Grimm testvérek meséjét, Albert Péter írta színpadra. Királydrámai feszültséget teremt az első felvonásban, hiszen a cselszövés, az árulás, a pártütés, s Hófehérke elveszejtése már-már krimiszerű, komor hangulatot árasztana, ha...
Ha Barabás Árpád zenéje, (igazi, hamisítatlan operett muzsika), nem ellensúlyozná az eredeti Grimm mese szörnyűségeit.

 Hófehérke (Holocsy Krisztina) a naíva szubrett, a Szépséges Klotild királyné (Szvrcsek Anita) a drámai szoprán, Vadász Vladimír (Tyukodi Szabolcs) a hőstenor, s a két buffó, Bagoly Bódog (Manases István) és Varjú Virgil (Olasz István) gyönyörű dalaival kalauzolja el a nézőket Grimm meséjének nagyon is valódi világába.

A második felvonás a tréfáé, s a bolondozásé hisz a 7+1 táncoskomikus jóvoltából operett-paródia látható a javából!!!
Pille Tamás az előadás rendezője az eddigi bemutatók után (Tatabánya 2002, Fogi Színháza 2006) új jelenetekkel, új dalokkal, és új koncepcióval frissíti az előadást, de most sem hiányoznak a bábjátékokkal tarkított jelenetek.
Az előző két színházi sorozat után (ahol a törpék bábok voltak) most Komáromban élő szereplőkre, hús-vér színészekre bízta a társadalomból kivonult (száműzött) apró emberkék megformálását.

 Arcuk, karakterük ez által erősödött, sorsuk lett, s majd a nézők is láthatják, olyanok, mint mi magunk. Egyik zsörtölődős, másik okoska, de van köztük vigyorgós, sírós, álomszuszék... de egyként segítik Hófehérke életét.
A Londonból érkezett díszlettervező Howard Lloyd zseniális munkájának köszönhetően a törpék törpék maradnak, hisz a nézők jól láthatják majd, hogy Hófehérke, s a Királyfi derekáig érnek!!!
Hogy hogyan?
Ez maradjon az alkotók titka!

S végül, a Királyfi (Hajdú László) a csetlő-botló, ügyefogyott és szerethető bonviván-pótlék, példásan mutatja, hogy nem csak a kigyúrt Ken -féle macsó a szerethető. Megjelenésével megkoronázza az operett paródiát, feltámasztja Hófehérkét, feleségül veszi és boldogan élnek, míg meg nem halnak!
A saját tükörképével beszélgető, skizofrén királynő persze elnyeri méltó büntetését, és dühében szétpukkad. Hurrá!


Máté Csaba írása
Fotók: Dömötör Ede
Forrás: Komáromi Jókai színház

 

süti beállítások módosítása