KET évadnyitó

A Közép-Európa Táncszínház október 5-én pénteken az ARÉNA címû elõadással nyitja az új évadot, mellyel a társulat szeptember elején nagy sikerrel szerepelt a XIX. Kairói Nemzetközi Kísérleti Színházi Fesztiválon.


Jelenet Duda Éva: Aréna c. előadásból

ARÉNA

Előadók:
Blaskó Borbála, Bora Gábor, Feicht Zoltán, Hargitai Mariann, Katonka Zoltán, Palcsó Nóra, Virág Melinda

Zene: Kunert Péter, Karmanov, Plastikman
Jelmez: Bánki Róza
Fény/Hang: Fogarasi Zoltán
Konzultáns: Kozma András, Máriás Petra
Koreográfus asszisztens: Fodor Katalin

Koreográfus: Duda Éva

Előadás időpontok:
október 5. péntek, 19.30
október 6. szombat 19.30
október 12. péntek 19.30


Helyszín:
Bethlen Kortárs Táncműhely
(VII., Bethlen tér 3.)


Jelenet  Duda Éva: Aréna c. előadásból

"Noha tartózkodni illik a - talán - elhamarkodott kijelentésektől, határoztam; kockáztatok: rábukkantam az évad meglepetésemberére. Duda Éva (ő az) kivételes műgonddal elkészített munkája zsigerileg utasítja el mindazt, ami számtalan hazai és külhoni kortárs táncos-mozgásos katyvasz esszenciája.  (...) Az Aréna: eltűnt-letűnt kor lenyomata; csalfa nosztalgia nélkül. Akár egy lélektelen, zsivajtól hangos metrómegállóba helyezett régészeti lelet. Fájdalmas, igaz és valószerűtlen. (...)

Az éteri, érzéki munka megidézi mindazt, ami lassan enyészik el. Néha úgy tűnik, mintha a bábunak tetsző szépségekből kiszökött volna az élet. A rebbenő mozdulatokra, illékony érintésekre épülő duókban egyszerre jelenik meg a gyöngédség, a bizonytalanság, az elutasítás a kétségbeesett erőfitogtatás. Elszakadáskor, védekezésül. Mert az Aréna - egyfelől - a nemek küzdőtere, a látszat porondja. Másrészt mementó."

(Horeczky Krisztina: Aranykor, Népszabadság, 2007. május 3.)
Fotók: Dusa Gábor


******

Új évad a KET-ben:

A tavalyi évad kezdetén nagyot változott a Közép-Európa Táncszínház programja. Horváth Csaba hat éves művészeti vezetése és az általa kialakított markáns repertoár után a KET újra szélesre tárta kapuit, és nyitott műhelyként újra a kísérletezés helyszíne kíván lenni: olyan fiatal alkotók számára nyújt lehetőséget bemutatkozásra, akik az utóbbi időben szuggesztív előadásaikról híresültek el. Az első évadban három fiatal alkotó dolgozott a megújult, megfiatalodott társulattal: Hámor József, Gergye Krisztián és Duda Éva mutatta be új darabját, illetve Katona Gábor, a KET régi táncosa mutatkozott be koreográfusként egy szóló tánc előadással.

A 2007/2008-as évadban folytatjuk velük a termékeny együtt-gondolkodást, és új alkotókkal is bővítjük a KET körül kialakuló koreográfiai-szellemi műhely csapatát. Az őszi bemutatót újra Hámor József készíti, Karaván címmel (2007. október 27.) Utána februárban Gergye Krisztián megrendezi a T.E.S.T. második változatát, ezúttal a társulat és vendégművészei férfi tagjaira komponál szólókat. (2008. február 8.) A KET tavaszi bemutatójának elkészítésére Réti Annát hívtuk meg, aki Álomelmélet munkacímmel tervezi bemutatóját a MU Színházban (2008. április 26.) Ez a bemutató lesz Réti Anna tavaly elnyert Lábán-díjának eredménye, mely díjat a MU Színház ajánlotta fel következő előadása elkészítéséhez.

Két új duett is helyet kap a KET repertoárjában: Duda Éva Az Ismeretlen címmel készíti új előadását (2007. november 16.), partnere több előadásának táncosa, Feicht Zoltán. Decemberben pedig a társulat táncművésze, Virág Melinda mutatkozik be Altera Pars című kettősével, alkotótársa Téri Gáspár. A duett rövid változata a tavalyi Szóló-Duó Táncfesztivál különdíját nyerte. (2007. december 14.)

Januárban újra játsszuk majd Hámor József Mandala című előadását, Gergye Krisztián kilencvenkilencperc című nagyszabású, 3 részes előadást pedig - nem titkoljuk, részben technikai okok miatt - az első két részéből készült keresztmetszet formájában, Tavaszi áldozat címmel játsszuk tovább a MU Színházban. Felújításként a repertoárra kerül még a MU Terminál részére készült, Lábán-díjra jelölt "Zyklon-B" című darab is.

A KET e pillanatban az egyetlen olyan társulat Magyarországon, ahol a táncosok különböző alkotókkal dolgozhatnak együtt: egymástól jelentősen eltérő alkotási folyamatok részesei lehetnek, különböző munkamódszerekkel, tánc-stílusokkal ismerkednek meg. Ez a fajta nyitottság állandó tanulási folyamatot kínál a táncosoknak, és az egy-alkotós társulatokétól különböző, de igen kemény és hasznos megmérettetést jelent a társulat tagjai számára.

Információ, jegyrendelés:
Közép-Európa Táncszínház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
Tel/fax: 342-7163
Mobil: 30/456-3885
E-mail:
cedt@chello.hu
www.cedt.hu

Forrás: Közép-Európa Táncszínház

süti beállítások módosítása