A Tóték orosz nyelven

A budapesti közönség októberben két este, 3-án és 4-én a Merlinben láthatja orosz nyelven Örkény István Tóték címû darabját az 1935-ben létrehozott Moszkva-megyei Osztrovszkij Színház elõadásában.


Osztrovszkij Színház

A Moszkvában hónapok óta nagy sikerrel játszott Örkény-előadást Valentyin Vareckij főrendező vitte színre Tatjána Voronkina fordítása alapján; a budapesti premier a Moszkva megyei kulturális kormányzat támogatásával, illetve a moszkvai Magyar Nagykövetség és a Magyar Kulturális Központ segítségével valósul meg. A Vlagyimir Kasirszkij igazgató által vezetett Osztrovszkij-társulat Örkény-értelmezését egy orosz kritikus az abszurd színház iskolapéldájának nevezte: "távol áll tőle mind az olcsó poénkodás, mind a kegyetlen szituációk túlhajtása, a néző mégis végigneveti az előadást, a fináléban viszont megdermed a kíméletlenül és véresen komolyan nekiszegezett "végső kérdésekkel" szembesülve".

Örkény István ma Oroszországban az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar író. Népszerűségének kulcsa épp az, hogy műveit mintegy a klasszikus orosz irodalom folytatásaként olvassák, a "kettős lét küszöbén vergődő" orosz lélek kérdésfeltevéseinek keretében. Drámái és új kiadásra készülő egyperces novellái mellett nagyon jó fogadtatásra talált az oroszországi Magyar Évad keretében megjelent Lágerek népe című könyve, illetve a magyar forradalom 50. évfordulójára kiadott 1956-os naplója.


Az előadás időpontjai:
Október 3., 4. 19.00
Jegyárak: Felnőtt   2000.- Ft;   Diák/nyugdíjas   1500.- Ft 
Jegyinformáció:
(1) 317-9338; (1) 318-9844
szervezes@merlinszinhaz.hu

Forrás: Merlin Színház

süti beállítások módosítása