Kukorelly Endre

Október 3-án este hattól Kukorelly Endre íróval beszélget Györe Gabriella az újrainduló beszélgetés-sorozat, a Nézõtérrel Szemben keretében. Szó lesz a drámáról, az elõadásról, szerzõi tapasztalatairól, jelenlegi munkáiról, egykori és jelenlegi társadalmi mozgásokról, s fõképp a színházról a Sirály emeletén.


Kukorelly Endre

2005-ben így jellemezte saját helyzetét: "azért fizetnek, amit akkor is csinálnék, ha nekem kéne fizetnem érte [....] szabadság-frusztrációm megszűnt [...] többé-kevésbé tűrhető arányban találom el, kivel hogyan érdemes beszélni, a dolgok nagyjából rendben vannak".

1951-ben született, történelem-könyvtár szakon végzett, számos irodalmi lap alapítója, másoknak munkatársa, megint másoknak szerzője: költő, író. 2005. december 22-én mutatták be a Katona Kamrában Élnek még ezek? című darabját, melynek műfaji meghatározásaként a vígvégjáték szó olvasható a címlapon.

"Arról írtam, hogyan tűnt el, lépett le végképp a színről a létezett szocializmusban ama híres-hírhedt polgárosodott dzsentri keresztény-úri középosztály, egy meglehetősen brutális deklasszálódási folyamat 'eredményeképp'"- írja róla a szerző.

Később átdolgozott formában adta ki a 2000-ben a Jelenkornál megjelent Rom. A szovjetónió története című regényét Rom. A komonizmus története címmel. "A darab tulajdonképpen a Rom. A komonizmus története című, javított és bővített formában idén újból megjelent kötet drámai kiegészítésének is tekinthető".  - írja Sonnevend Júlia az ÉS-ben. A szerző saját bevallása szerint véletlenszerűen tévedt a drámaírók területére. A jövő évi POSZT válogatója.

A sorozatot a Szépírók Társasága és a József Attila Kör támogatja.
Hozd el a családot is!

Forrás: Sirály

süti beállítások módosítása