Kálmán Imre emlékére

Félidejénél tart a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre karmesterversenye, melyet a teátrum a komponista születésének 125. évfordulójára hirdetett meg.


A Kálmán Imre karmesterverseny zsűrije:
 Lendvay Kamilló, Makláry László, Szinetár Miklós, Kerényi Miklós Gábor, Kesselyák Gergely

Az előválogatást a részletes szakmai önéletrajzok alapján végezte a nemzetközi zsűri, ezt követően hívta meg az Operettszínház Budapestre a 11 ország 26 muzsikusát. Tizenhárman közülük magyarok, a többiek a világ minden tájáról érkeztek: Németországból, Ausztráliából, Kanadából, Nagy-Britanniából, Oroszországból, Japánból, Ukrajnából, az Amerikai Egyesült Államokból, Szíriából és Svédországból. Természetesen a résztvevők többsége férfi, de 2 hölgy is akad a dirigensek között: az orosz és a szír versenyző.

A karmesterverseny - mely egyébként része az Operettszínház Kálmán Imre-megemlékezéseinek - célja az operett műfajának népszerűsítése és új tehetségek felfedezése. Utóbbi érdekében csak fiatalok, 1968. január 1-je után született dirigensek jelentkezését fogadta el az Operett. A kilencnapos megmérettetésen természetesen Kálmán Imre műveiből, a Csárdáskirálynőből, a Marica grófnőből és A bajadérból vezényelnek részleteket a muzsikusok - a II. fordulóban csak zongorakísérettel, de a III. fordulóba jutó 10 karmester már a zenekar élére állhat.

Az október 8-i döntőbe közülük tehát hatan jutnak be - nekik már nem csak a korábban előre megadott részleteket, hanem mind a három művet teljes egészében ismerniük kell, hiszen bármelyik szólót, zenekari részt, duettet, tercettet, kvartettet vagy kórusbetétet kérheti tőlük a zsűri. A grémium tagjai: Kerényi Miklós Gábor rendező, az Operettszínház igazgatója; a teátrum zeneigazgatója, Makláry László karmester; Lendvay Kamilló zeneszerző, karnagy; Kesselyák Gergely karmester, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője; Günter Neuhold osztrák karmester; valamint Jurij Schwarzkopf, a szentpétervári Zenés Komédia Színház igazgatója. A zsűri elnöke Szinetár Miklós rendező.

A döntő két részből áll majd egyébként, délelőtt 10 órakor a versenyzők a zsűri jelenlétében színházi körülmények között próbálják esti műsorukat -ahol az Operett szólistáit, zene- és énekkarát dirigálja majd a legjobb 6 közé bejutott muzsikus. Ezt követően kerül sor az eredményhirdetésre, a három első helyezett felléphet majd a Budapesti Operettszínház október 20-21-ei Kálmán Imre Jubileumi Nemzetközi Sztárgáláján, illetve az I. és a II. díj nyertese 10, illetve 5 előadásra szóló felkérést kap az Operettbe. Érdekessége még a döntőgálának, hogy a jelenlévő közönség is díjazhatja az általuk legjobbnak ítélt versenyzőt.

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása