Fotel pro és kontra

Valami elkezdõdött a színházak körül. Egyre gyakrabban váltanak ki szenvedélyes vitát színházi elõadások: feljelentik a rendezõt, a színház fenntartójánál panaszolják be a szerzõt. Nagy mûvek sajátja, hogy a forradalom elõszelét hozzák és betiltják õket. Nyíregyházán még egy hónapja sincs, hogy bemutatták Vinnai András - Bodó Viktor: Fotel címû elõadását és tucatnyi írás jelent meg róla pro és kontra.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban 2007. szeptember 15-én mutatták be Bodó Viktor: Fotel című darabját. Az előadás erősen megosztotta a közönséget. Volt, akiknek tetszett és értette a darabot, de akadtak olyanok is, akik felháborodva hagyták el előadás közben a nézőteret. A közönségtalálkozón izgalmas vita alakult ki, ami azóta is tart a lapokban és az internetes fórumokon. Igazi hiánycikk az ilyesmi a honi színházi világban: egy előadás kapcsán színpadi esztétikáról, morális felelősségről vagy éppen a helyes befogadói magatartásról vitatkoznak alkotók, kritikusok és nézők.

Mit szól a közönség?
Rég volt ilyen hangos az évadnyitó a Móricz Zsigmond Színházban. A Fotel című előadás miatt - a Happy Art Fesztivál után - ismét a figyelem középpontjába került a kőszínház. Elszabadult indulatok és megosztott publikum. A színház vezetése közönségtalálkozón szembesítette a művészetet és a valóságot...

Z. Pintye Zsolt írása Letöltés

FOTEL PRO...

Fotel, avagy a fügefalevél-vita

Nagy István Attila: Mezítelenül szónokolt a színpadon. (Bodó Viktor: Fotel című darabjának bemutatója a Móricz Zsigmond Színházban) Kelet-Magyarország, 2007. szeptember 19. 5. oldal

Tiszteletben tartva a kritikus ízlésbeli véleményét, az azért talán mégsem volna megengedhető, hogy egy művészi alkotás megítélésében pusztán csak a puritán és prűd erkölcsi értékítélet játsszon közre. A kritikus, ha kritikus, mondjon véleményt, de jó volna, ha azt megalapozottan tenné, ha kiviláglana valami előfeltevéseiből is. Mert most csupán annyi világlik ki rövid, de velős írásából, hogy a darab, szerinte, szövegét tekintve érthetetlen, nincs eleje, vége, se semmi szellemisége, ráadásul egy pucér alak ordibál benne nemi szervét lóbálva, és a színészek ugyan jók, csak a szerző-rendező dilettáns kicsit.
Könnyű helyzetben vagyok, hiszen semmiben sem értek egyet Nagy István Attilával.

Onder Csaba írása Letöltés

 

 

...ÉS FOTEL KONTRA

Mezítelenül szónokolt a színpadon

Nyíregyháza - Ha Bodó Viktor a saját pénzén önmagát akarja kielégíteni, lelke rajta, de az enyémen ne tegye!

Arany János még a XIX. században leírta azt a végtelenül egyszerű művészi igazságot, mely szerint "nem a való, hanem annak égi mása, mitől függ a költészet varázsa." Ezt illene Bodó Viktornak is ismernie, aki íróként és rendezőként is jegyzi a Móricz Zsigmond Színház új évadának első nagyszínpadi bemutatóját.

Nagy István Attila Kelet Magyarországban megjelent írása Letöltés

 

 
 
 
Forrás: Kortárs Magyar Drámaírók

süti beállítások módosítása