Karmesterverseny díjazottak

Rácz Márton nyerte az elsõ díjat a hétfõ este befejezõdött elsõ Kálmán Imre nemzetközi karmesterversenyen, a zsûri különdíjjal jutalmazta Sadaharu Muramatsu, Ksenia Jarko pedig közönségdíjas lett.

A nyertes felléphet majd a Budapesti Operettszínház október 20-21-ei Kálmán Imre Jubileumi Nemzetközi Sztárgáláján, illetve az I. és a II. díj nyertese 10, illetve 5 előadásra szóló felkérést kap a Budapesti Operettszínházba.

A Kálmán Imre zeneszerző születésének 125. évfordulója tiszteletére rendezett versenyt a Budapesti Operettszínház hirdette meg, a rendezvény hétfő este díjkiosztó gálával ért véget.

A hétfői döntőbe 11 ország 26 muzsikusa közül hatan jutottak be, akik közül a nemzetközi zsűri Rácz Mártonnak ítélte oda az első díjat.

Rácz Márton a Koppenhágában rendezett Malko Nemzetközi Karmesterversenyen tűnt fel először. A Talent Prize nevű különdíj elnyerése óta méltán tartják a fiatal magyar karmestert a szakma egyik legszínesebb egyéniségének. Repertoárján klasszikus szerzőktől (Mozart, Puccini, Verdi, Lehár) Bernstein-musicalekig sok minden megtalálható. 2005-ben a Budapesti Operettszínházban bemutatott Szépség és a Szörnyeteg című musical karmestere volt. A Zeneművészeti Egyetem elvégzése után Eötvös-ösztöndíjjal folytatta tanulmányait a milánói Scalában és a római Operában. Több zenei lemezzel a háta mögött olyan fesztiválok résztvevője, mint például a Budapesti Tavaszi Fesztivál, vagy a Festival d'Ile de France.

Sadaharu Muramatsu japán versenyző 1979-ben született. Iskoláit Manchesterben és Cambridge-ben végezte. 2007 júniusában döntős volt a második Nemzetközi Bartók Béla Opera karvezetői versenyen. Január óta a Jokkaicsi Szimfonikus Zenekar másodkarmestere. A mandolin zenekar zenei vezetője. Japántól Prágán át Manchesterig számos helyen vezényelte Mozart, Schumann, Mendelssohn, Puccini és Beethoven legkiemelkedőbb műveit.

A moszkvai Ksenia Jarko 1997 óta van a pályán. A moszkvai Szimfonikus Zenekar asszisztenseként kezdte, ahol Verdi, Mozart, Dvorak és Csajkovszkij műveivel dolgozott. 2003 óta a moszkvai Akadémiai Operett Színház karmestere. A teátrum 75. jubileumának is ő volt a vezetője. Szinte egész Oroszországban dolgozott már sikerrel.

A díjakat nemzetközi zsűri ítélte oda, amelyben Kerényi Miklós Gábor rendező, az Operettszínház igazgatója mellett a teátrum zeneigazgatója, Makláry László karmester, Lendvay Kamilló zeneszerző, karnagy, Kesselyák Gergely karmester, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője, Günter Neuhold osztrák karmester, valamint Jurij Schwarzkopf, a szentpétervári Zenés Komédia Színház igazgatója kapott helyet.
A zsűri elnöke Szinetár Miklós rendező, a Magyar Állami Operaház volt főigazgatója volt.


Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása