Woody Allen

A Révay utcai színtársulat - a tavalyihoz hasonlóan - ismét Woody Allen-darabbal nyitja az évadot. Puskás Tamás rendezõt idézzük néhány nappal az október 12-ei premier elõtt:
"Az egy éve bemutatott New York-i komédiák kedvezõ szakmai és közönségvisszhangja felkeltette az érdeklõdésemet Woody Allen más színpadi mûvei iránt. Az új évad elsõ bemutatójának kiválasztásakor azonban nem a szerzõ személye, hanem a Magyarországon még ismeretlen Semmi pánik (eredeti címen: Do Not Drink The Water) átütõ ereje volt a döntõ szempont."


 Puskás Tamás  a Semmi pánik olvasópróbáján

"A darab műfaja burleszk, melyben világunk véresen nevetségessé válik. Azért választottam, mert azt a világot ábrázolja, ahol az ádáz engesztelhetetlen gyűlölet vette át a főszerepet, miközben a polgári értékek megkérdőjeleződtek. Woody Allen története arról a kiúttalan kísérletről szól, hogy értelmet találjunk életünknek. A darab persze elsősorban nem tragikus látlelet, hanem pompás mulatság. Az 1965-ös bemutató egyből a Broadway ünnepelt szerzőjévé tette Woody Allen-t. Érdekesség, hogy a Semmi pánikban az író-komikus alteregójára is ráismerhetünk: a naiv, neurotikus fiatalemberre és a megkeseredett, cinikus középkorú családapára. Előbbit ő maga játszotta az ősbemutatón, húsz évvel később a darab tv-film változatában azonban már az idősebb figurát alakította emlékezetes sikerrel".


Simon Kornél a Semmi pánik olvasópróbáján

Woody Allen ifjabbik énjét Simon Kornél kelti életre: 
"Egy kicsit hebehurgya, kicsit tétova, erős megfelelési kényszerrel rendelkező fiatalember. Édesapja az Egyesült Államok nagykövete. Konzervatív családban nevelkedik. Maga meséli, hogy tízéves korában, amikor rosszalkodott, édesanyja olyan Time magazinnal verte a fejét, amelynek az édesapja volt a címoldalán. Azt gondolom, Axel afféle művészlélek. Titokban éli ki ezeket a hajlamait. Festeget, szobrokat készít, verseket farigcsál.  Kicsi gyerekkora óta arra nevelték, hogyha majd egyszer felnő és pályát választ, szintén nagykövet lesz, vagy legalábbis diplomata. Ennek az elvárásnak roppant erősen próbál megfelelni, de sajnos nem megy. A darab egyik humorforrása, hogy bármennyire is próbál ügyes politikus lenni, felsül ebben a szerepkörben. Tökéletesen alkalmatlan rá. De talán az a legfontosabb, amikor a véletlen szeszélye folytán egymásba botlanak egy lánnyal. Beköszönt életébe a szerelem és - ahogy ez lenni szokott - a kisfiúból egyszer csak felnőtt férfivá érik".


Kiss Péter


 A Semmi pánik olvasópróbája a Vidám Színpadon

Woody Allen: Semmi pánik

Walter Hollander: Magyar Attila
Marion, a felesége: Borbás Gabi
Susan, a lányuk: Nagy Cecília (Cili)
Magee, nagykövet: Schlanger András
Ahmed, titkosügynök: Mihályfi Balázs
Hatami, szakács: Kárász Zénó
Bashír szultánja: Urmai Gábor
Egy vendég: Verebély Iván
Szultána, a felesége: Kovács Vanda
Mrs. Burns: Bede-Fazekas Anna
Kilroy, követségi titkár: Szakács Tibor
Drobney atya: Papp János
Axel Magee: Simon Kornél

dramaturg:  Radnai Annamária
díszlet:  Rózsa István
fordító:  Galla Miklós
jelmez:  Rátkai Erzsébet

rendező: Puskás Tamás

Bemutató: PÉNTEK (október 12.) - 19:00

További előadások:
SZOMBAT (október 13.) - 19:00
VASÁRNAP (október 14.) - 19:00
CSÜTÖRTÖK (október 18.) - 19:00
SZOMBAT (október 27.) - 19:00
VASÁRNAP (november 11.) - 19:00
SZERDA (november 14.) - 19:00
SZERDA (november 28.) - 19:00


Forrás: Vidám Színpad

süti beállítások módosítása