A nyugati világ bajnoka

Október 14-én, vasárnap este 21:30 órától (romániai idõ) a Duna Televízió közvetíti a Tamási Áron Színház A nyugati világ bajnoka címû elõadását.

Az előadást Bocsárdi László rendezte; díszlettervező: Bartha József; jelmeztervező: Dobre Kóthay Judit; zene és koreográfia: Könczei Árpád; főbb szerepekben: Pálffy Tibor, Péter Hilda, Nemes Levente, Bicskei Zsuzsanna, Szabó Tibor és Mátray László.

Útszéli fogadó a helyszín, egy istenhátamögötti porfészek valahol Nyugat-Írországban. Egy falu, ahol évtizedeken át semmi említésre méltó sem történik: torzonborz férfiak zárt ajtók mögött bunda-pálinkát kotyvasztanak, Pegeen pedig, a fogadós lánya más helyekről, szebb időkről, jobb életről ábrándozik. És akkor váratlanul, a koromfekete, újholdas éjszakából felbukkan egy legény, akiben ugyanúgy pezsdül a vér, mint a letűnt idők nagy verekedőiben, s akinek ugyanúgy fordul nyelvén a szó, mint a Dingle Bay rég letűnt dalnokaién.

John Millington Synge darabja a hősiesség fogalmának határtalan relativizmusáról szól, arról, hogy általában csak nézőpont kérdése, hogy bűnnek, vagy magasztos tettnek minősül egy emberi cselekedet. Mert a hősök minden korban olyanok, amilyenre az igény teremti és formálja őket.

Forrás:Tamási Áron Színház

süti beállítások módosítása