Andaxínház: Forte Piano

Az Andaxínház 1990-ben alakult. A gesztusszínházi törekvések jellegzetes társulata. A szöveg, a zene, a képzõmûvészet és a mozgás komplex egységében gondolkodnak.

Darabjaik többségében megjelenik a költészet, a vers, mint dramaturgiai egység, mint gondolati szféra, mint különleges színpadi szövegkörnyezet. Előadásaik mindennapos közérzeteik, spontán megérzéseik hordozói, melankóliával, iróniával átitatva.
A társulat nívódíjas, több hazai és nemzetközi fesztiválon vendégszerepelt.


Fotó: Dusa Gábor

Andaxínház: Forte Piano
képszobrok tér- és időkollázs

Szereplők:
Csík Adrienn, Fülöp József, Geltz Péter,
Orosz Helga, Virág Melinda,
 Mihalik Ábel, Vas Imre

Jelmeztervező: Szűcs Edit
Látványkonzultáns: Árvai György
Fényterv: Payer Ferenc

Rendezte: Zsalakovics Anikó

Előadások: 2007. november 23-24. 20h
Helyszín: MU Színház (XI. Bp. Kőrösy J. u. 17.)

Hang és csend. Mozgás és mozdulatlanság. A művészi nyugtalanság képi metaforája.
A hatalom és művészet kapcsolatának boncolgatása.

"Szeretem az életet, az igazságát is és a hazugságát is. Az egyetlen, vissza nem térő életemet védtem, mely elmúlik, olyan korban, melyben élni nem volt természetes dolog. Jogom volt hozzá. De látod, mégis hova jutottam. Azt mondták, nem voltam őszinte. Nem is az a bűnöm, hogy csupa ellentmondás voltam, mint maga az élet, hanem az, hogy egyáltalán színt vallottam. Aki szereti az életet, az olyan, mint én. Hasonló az élethez, mely szép és zagyva. Aki szereti a halált, az olyan, mint Nero. Meddő és sötét. Enyém volt a szebb sors. Éltem, ameddig lehetett." /Kosztolányi Dezső/

Támogatók:
OKM, NKA Színházi Kollégium, Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága, Mu Színház, MASZK Egyesület, MMS, Gesztus Műhely


"A mozgásszínházaink között idestova "matuzsálemnek" számító Andaxínház előadásai soha nem tartoztak a felhőtlenül szórakoztatók közé. A legújabb bemutatójukat átlengő, költészettel párosult irónia kezdettől jellemezte a társulatot. Ez a stílus a kemény és keserű kritika, többnyire az aktuális társadalom kritikájának eszköze volt a 90-es években. Körülötte azóta megsokasodtak a mozgó és/vagy táncos társulatok - az Andaxínház kicsit "visszahúzódóbb" lett, vagy legalábbis úgy tűnhet a nagy forgalomban." (Lőrinc Katalin: Örömgyilkos)

"Az Andaxínház előadása nagyon egyszerű eszközökkel vált ki erős hatást. A Suttogók is, mint minden produkciójuk alapvetően intellektuális jellegű, de épp ebben van az ereje is. Jónéhány éve felfoghatatlan számomra, hogy az a gondolati pontosság, koncepcionális tisztaság, amellyel az Andaxínház előadásait készíti, miért nem érdemel nagyobb támogatást, egyértelműbb elismerést." (Mátyás Edina: Suttogók)

 Forrás: Andaxínház

süti beállítások módosítása