De mi lett a nővel?

Egy évtizede van mûsoron Kiss Csaba Csehov novellák alapján írt férfimeséje, a De mi lett a nõvel?. A gyõri Padlásszínházban 1997-ben tartott õsbemutató, Kiss Csaba rendezésében, kirobbanó sikert aratott (a veszprémi országos színházi találkozón 1998-ban díjat kapott a Legjobb dramaturgiai munkáért), ez az elõadás még ma is mûsoron van Budapesten a Thália Színház Új Stúdiójában.


Jelenet a Temesvári Csiky Gergely Színház De mi lett a nővel? c. előadásából

Az előadás számos helyen vendégszerepelt vidéken is, talán ezért lett inkább határon túl két új bemutatója: 2001-ben Szatmárnémetiben, 2005-ben Újvidéken. Egy hete Temesváron mutatták be a  “férfimesét".

Október 3-án, este 7 órakor Csehov-Kiss Csaba: De mi lett a nővel? előadás rendezésével debütált diplomás rendezőként Mátyás Zsolt Imre színművész. Az elmúlt évad végén Ködszurkáló avagy egy bohóc nézetei produkciót, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen kortárs rendezőművészetet tanuló végzős "diák" diplomamunkáját mutatta be a temesvári magyar színház, az egyszemélyes előadás "jádzó" személye is ő volt.


Jelenet a Temesvári Csiky Gergely Színház De mi lett a nővel? c. előadásából

Kiss Csaba darabja - A fogadás, Ellenségek, Szerencse fia, Sebészet, A diplomata, Vesztett ügy valamint Regény nagybőgővel - Csehov-novellák helyzeteiből, motívumaiból építkezik. A férfimesének nevezett dráma központi figurája a minden férfi által óhajtott, szenvedélyes Irina Bikulina. A dramatizált elbeszélésfüzért egy kerettörténet szervezi színpadi előadássá: három színész, Jura, Aljosa és Gyabkin Bikulin bankár estéjére igyekeznek, az úton Jura anekdótaízű humoros, groteszk vagy éppen tragikus történeteket mesél, amelyben "főszerephez" jut egy bőgőtok is.


 
 
Forrás: Drámaírók.hu
Fotók: Sárosi Valentina/Temesvári Csiky Gergely Színház

süti beállítások módosítása