Honvéd Kamaraszínház

A Honvéd Kamaraszínház 2007-2008-as évadnyitó elõadása, Rusznyák Gábor "Szíkölök"-je október 15-én, továbbá 16-án és 17-én este 7 órától lesz látható a Szkéné Színházban. Az elõadás a székely nép meséjét használja fel a színpadi történés alapjául, a Kárpát-Medencébe való bejöveteltõl egészen a szürreálissá torzult Nagy Kínai Emigrációig, de nem politizál.

A sokak számára hozzáférhető áltörténetet dolgozza fel és -át, mégpedig úgy, hogy éppen azokra a közös emlékekre, sztereotípiákra és sallangokra alapoz, amelyekkel az előadás végén katartikusan leszámol.
A 2007-2008-as évad első bemutatója Kárpáti Péter Mi a szerelem? című darabját veszi alapjául. Kárpáti Vajda Mária Hol a világ közepe? Ź- Parasztvallomások a szerelemről című könyvét, valamint Burány Béla és Erdész Sándor népköltéseit használja kiindulópontnak, az előadás pedig beépíti Paizs Miklós népdalátiratait, a ’70-es évek és napjaink nemi kultúráját feldolgozó szociológiai munkákat, valamint a szexuális kultúrával foglalkozó szakemberekhez - a nyilvánosság felhasználásával - forduló magánszemélyek vallomásait, és napjaink idevágó on-line fórumainak topikjait.


A készülő előadás újra és újra és újra felveti azt a kérdést, hogy "Mi a szerelem?", de nem ábrándozunk arról, hogy szavakba fogható választ is kapunk rá. Megelégszünk azzal, ha majd nézőinkben a kérdés tovább rezonál. Az előadás rendezője Simon Balázs. Bemutató: 2007. november 23-án 7 órakor a Szkéné Színházban.
Az évad második előadása ősbemutató. Horváth Péter és az LGT által jegyzett Bevetés, alcíme Local Global Time, műfaját tekintve pedig revüoperett. Az LGT dalokból és dalszövegekből kibontakozó forgatókönyv nem egy zenetörténeti lapszél-jegyzet, sokkal inkább emberi háttértörténetek sűrítménye, ami az LGT zenei világára klappol, és amelyben az egyéni drámák a zene által kollektívvé növik ki magukat. Az előadás a Tatabányai Jászai Mari Színházzal koprodukcióban jön létre. Rendező Telihay Péter. Bemutató: 2008. február 8-án 7 órakor a Stefánia Palotában.
A Honvéd Kamaraszínház harmadik produkciója ebben az évadban Federico Garcia Lorca Vérnásza, amelyet Rusznyák Gábor rendez. Bemutató: 2008. március 28-án este 7 órakor a Thália Színház Régi Stúdiójában.

Forrás: Honvéd Kamaraszínház

süti beállítások módosítása