Búcsúzik a Bipolar

Két év sikeres munkáját zárja október 17-18-án a Bipolar német-magyar együttmûködési program. A Német Szövetségi Kulturális Alapítvány nyilvános pályázatán magyar és német kulturális szervezetek közös tervekkel vehettek részt. A program szakmai zsûrije 2 millió euróval támogatta a kortárs mûvészeti és kulturális projektek megvalósulását.

A pályázati felhívás 2005. szeptemberi megjelenését követően a Bipolar tájékoztató fórumokat tartott tizenegy magyar és tíz német városban.

2005 decemberében a zsűri 30 utazási ösztöndíjat osztott ki a pályázó magyar és német projektvezetők között, ezzel segítve felkészülésüket az együttműködési pályázatra.

A benyújtott 144 zenei, színházi, irodalmi, táncszínházi, vizuális művészeti, kultúrtörténeti és kultúrpedagógiai tervből a szakmai zsűri döntése alapján 32 kortárs művészeti és kulturális koprodukció valósulhatott meg. 

A program mérlege

- 32 művészeti, zenei, irodalmi, színházi, művészetpedagógiai és kultúrtörténeti együttműködés valósult meg,

- 300 német és magyar művész és kulturális szakember vett részt a programban.

- A közös produkciókat több mint 100 rendezvényen ismerhette meg a közönség.

- A program tizenhat magyar városban (többek között Budapesten, Szegeden, Kecskeméten, Kaposvárott és  Győrben), valamint tíz német városban (többek között Berlinben, Kölnben, Drezdában, Münchenben, Hamburgban és Karlsruhéban) volt jelen.

A jövő

A Bipolar támogatásának köszönhetően számos új és maradandó munkakapcsolat jött létre művészek, kurátorok, kreatív szakemberek és kulturális szervezetek között Németországban és Magyarországon. 

Néhány kiragadott példa

A Budapest Music Center és a karlsruhei ZKM - Zentrum für Kunst- und Medientechnologie közös produkciójában öt új mű valósult meg olyan kiváló zeneszerzőkkel mint ifjabb Kurtág György, Ludger Brümmer és Stevie Wishart, a művészek a legmodernebb interaktív audiovizuális technikákat alkalmazhatták. A darabok ősbemutatója a budapesti Műcsarnokban volt.

Frenák Pál koreográfus és Helmut Oehring, neves német zeneszerző, első közös produkióját "Instinct" címmel mutatták be a budapesti Sziget Fesztiválon  augusztusban, majd a produkció a müncheni Muffathalléban vendégszerepelt. Novemberben a budapesti közönség ismét láthatja a darabot a Trafóban a "Temps d'Image" fesztivál keretében.

A Kempelen - Ember a gépben című kiállítás a 2007-es tavaszi szezon nagy sikere volt. A Műcsarnokban megrendezett kiállítás anyagát Mélyi József kurátor a Bipolar jóvoltából kortárs médiaművészeti alkotásokkal gazdagithatta.

A Bipolar támogatásával két színházi koprodukció is készült Heiner Müller darabjaiból. A Műhely Alapítvány és a Nemzetközi Heiner Müller Társaság Müller "Hamletgép" című művéhez kapcsolódva kísérleti színházi produkciók sorát mutatta be HiB - Hamlet Berlinben. Hamlet Budapesten címmel a Trafóban és a West-Balkánban áprilisban, valamint a berlini Maxim Gorki Theaterben júniusban.

A Bárka Színház német partnerével Müller Medea-feldolgozásának magyarországi első bemutatójára vállalkozott Halasi Zoltán új fordításában szeptemberben.

A KÁVA Kulturális Műhely mánfai és budapesti növendékei, jórészt hátrányos helyzetű fiatalok, a berlini Schaubühne ifjúsági csoportjával közösen nagy sikerrel mutatták be "A senki sem téríthet el attól..." című darabot Berlinben.

Egyes Bipolar projektek a múlt feldolgozásával foglalkoztak. Ezek közül kiemelkedik a Stolpersteine - Emlékező macskakövek, a 2B Alapítvány és a kölni Holocaust Dokumentációs Központ közös kezdeményezése. Gunter Demnig kölni művész Kelet-Európában elsőként Magyarországon helyezett el a vészkorszak áldozatainak egyéni emléket állító köveket.

Forrás: Bipolar

süti beállítások módosítása