Bezerédj-díjazott

Idén elõször díjazzák Bezerédj-díjjal (Bezerédi-nek ejtjük) a magyar színházi élet kiválóságait. Díjat kap az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, Csizmadia Tibor az elmúlt évek kimagasló színházi tevékenységéért, az alkotó közösség kialakításáért,  folyó mûhelymunkáért.

Az elismerést Nagyné Varga Melinda, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közművelődési Főosztályának főosztályvezetője, Koncz Erika és Kőrősi Zoltán pedig az alapítvány kuratóriuma nevében október 19-én este 7 órakor, a Tanulmány a nőkről című előadás előtt adja át ünnepélyesen, a Gárdonyi Géza Színházban.

Az alapítvány kuratóriuma magas szintű művészi tevékenységéért díjat ad továbbá Némedi Árpádnak, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművészének és Sárosdi Lilla a Krétakör fiatal művésznőjének.
A díjak átadására Egerben, 2007. október l9-én kerül sor a Gárdonyi Géza Színházban, illetve Budapesten október 2-án a Krétakör Színház, Thália Színházi előadását követően.

Dr. Bezerédj Zoltán Kölnben élő, magyar származású író tizenhárom évvel ezelőtt ajánlotta fel magánvagyonát a magyar kultúra javára, és 1993-ban hozta létre a Bezerédj Alapítványt. A Bezerédj alapítvány kuratóriuma az értékteremtést és kimagasló, teremtő munkát szem előtt tartva minden év októberében, ünnepélyes keretek között adja át a Bezerédj-díjat a hazai és a határokon túl élő magyar művészeti és tudományos élet kiválóságainak. Az alapítvány díjait a kuratórium ítéli oda az Oktatási és Kulturális Miniszter jóváhagyásával.
 
Az elmúlt években olyan kiválóságok részesültek a kitüntetésben, mint.... 

                                - Csiki László író
                                - Hermann Róbert történész
                                - Dr. Csaba László közgazdász
                                - Tolnai Ottó költő
                                - Bari Károly költő
                                - Kobzos Kis
Tamás zenész
                                - Körösényi András szociológus
                               -  Mohácsi János rendező
 
 
 

Forrás: Egri Gárdonyi Géza Színház 

süti beállítások módosítása